Jussi Ruusulampi
Helsinki (1976)
Jussi Ruusulampi on monipuolinen ITE-taiteilija, jonka taiteellinen ilmaisu yhdistää käsityön, rakentamisen ja sattumanvaraisen kokeilun. Kolmen ammattitutkinnon ja lukuisien kurssien ja erilaisten työkokemusten pohjalta hän on työskennellyt koko elämänsä erilaisten materiaalien parissa.
Alun perin Vantaalta kotoisin oleva Ruusulampi on asunut muun muassa Savonlinnassa ja Tuusulassa. Nykyään hän pitää kotiaan Helsingissä, Haagassa.
Ammatti-identiteettiä Jussi Ruusulammen on ollut vaikea määritellä tarkasti, sillä hän ei pidä itseään perinteisenä rakennus- tai metallityön ammattilaisena. Rakennusalan yrittäjänä toimiva Ruusulampi on aina tehnyt taidetta vapaa-ajallaan, vaikka ei olekaan koskaan pitänyt itseään perinteisessä mielessä taiteilijana. Hänen omintakeinen tyylinsä kiteytyy enemmän yleisenä käsityöläisyytenä ja luovuuden ilmentymänä.
ITE-taide ja taiteen sattumanvarainen synty
Jussi Ruusulampi kasvoi taiteen ja kulttuurin keskellä. Hänen sukunsa on ollut taiteellisesti suuntautunut, ja hän on jo nuoresta lähtien seurannut läheltä erilaisia kulttuuri-ilmiöitä. 1990-luvulla hän törmäsi ensimmäistä kertaa ITE-taiteeseen. Vaikka ITE-taide onkin marginaalinen ilmiö, se on Ruusulammelle läheinen – hän seuraa innokkaasti sen kehitystä ja vierailee erilaisissa ITE-taidekohteissa ympäri Suomen.
Jussi Ruusulammen oma ITE-taiteen harrastus lähti liikkeelle sattumalta. Vuonna 2020 koronapandemian aikana hänen puolisonsa ehdotti askarteluprojektia, ja siitä sai alkunsa veistosten tekeminen. Ensimmäinen ulkoveistos syntyi Hyvinkäälle Middle of Nowhere -taidepuistoon, ja sen jälkeen Ruusulampi on jatkanut taiteellista kokeiluaan.
Jussi Ruusulammen teokset syntyvät spontaanisti ilman tarkkoja suunnitelmia. Hän liimailee materiaaleja yhteen ja kokeilee erilaisia yhdistelmiä.
”Lopputulos muistuttaa uudenvuoden tinan valamista”, naurahtaa Jussi. ”Muotoiluprosessi on orgaaninen, ja teos kasvaa kuin itsestään. ”
Hän pyrkii välttämään realistisia eläin- tai ihmishahmoja ja antaa mielikuvituksensa viedä. Rakenteet ja kestävyyden pohtiminen ovat kuitenkin tärkeitä osia prosessia.
Materiaalit ja vaikutteet
Jussi Ruusulampi käyttää veistoksissaan mitä tahansa saatavilla olevaa materiaalia. Kerrostaloasuminen Helsingissä rajoittaa hitsaamista, mutta rakennustyömailta ylijäänyt materiaali ja erilaiset kierrätysmateriaalit tarjoavat loputtomia mahdollisuuksia. Muovipurkit, sanomalehdet ja pakkausjäte saavat uuden elämän hänen käsissään. Teosten pinnalle kerrostetaan maalia ja lakkaa, jotka häivyttävät alkuperäisen muodon ja luovat orgaanisia, luonnollisia tekstuureja.
Vaikka materiaalit voivat olla satunnaisia, värit ovat keskeisessä roolissa Jussi Ruusulammen töissä. Hän käyttää paljon aikaa erilaisten värisävyjen etsimiseen ja kokeilemiseen, jotta teosten pinnat saavat oikeanlaisen tunnelman. Teokset kehittyvät hitaasti ja voivat olla keskeneräisinä jopa puoli vuotta.
Vaikutteita Ruusulampi ammentaa laajalta skaalalta. Luonto ja eläimet kiehtovat häntä, erityisesti hyönteisten rakenteet. Lisäksi hän on kiinnostunut tekniikasta, kuten vanhoista höyrykoneista ja yksinkertaisesta mekaniikasta. Alpon savanni ja Parikkalan patsaspuisto ovat olleet suuria vaikuttajia Ruusulammen taiteessa, ja hänen varhaisimmissa teoksissaan on nähtävissä samanlaista rouheaa muotoa kuin näissä tunnetuissa taidekohteissa.
Hakkilan konttikylä tarjoaa tilaa hitsaukselle – ja myös luovuudelle
Jussi Ruusulampi etsi itselleen työtiloja, joissa voisi tehdä metallitöitä ja hitsausta. Hakkilan konttikylän vuokrattavat kontit Vantaalla olivat tähän oivallinen valinta, ja Ruusulampi onkin ollut konttikylän vuokralaisena viitisen vuotta. Konttikylän alue tarjoaa kaikenlaista materiaalia taideteosten ja inspiraation lähteiksi – materiaalien ”dyykkaus” ja kierrätys ovat keskeisiä osia hänen työskentelyään. Hakkilan konttikylässä myös muut vuokralaiset ja taiteilijat auttavat toisiaan tarvittaessa ja esimerkiksi lainaavat työkaluja toisilleen.
Teksti: Merja Karjalainen. Teosten kuvat: Jussi Ruusulampi.