Kuinka suojella?
ITE-taiteen suojelun ABC
ITE-taiteen teokset eivät säily ikuisesti, eikä niitä aina ole mahdollista jättää pysyvästi syntysijoilleen. Voit kuitenkin auttaa teosten tai ainakin niitä koskevien muistojen säilyttämisessä. Muistot ovat arvokkaita perhepiirille ja suvulle, mutta ne ovat tärkeitä myös, jos teoksia myöhemmin siirretään kokoelmiin.
A. Tallenna
- Valokuvaa, videoi ja haastattele nauhalle. Ota lähikuvia jokaisesta teoksesta. Kuvaa teosympäristön kokonaisuutta ja tekijää työnsä parissa. Haastattele tekijää hänen ajatuksistaan, elämästään ja taiteestaan. Kysy teosten sanomasta, tekotavoista ja tekovaiheista.
- Luetteloi teokset. Hyödyllisiä tietoja ovat teoksen nimen ja/tai aiheen lisäksi ainakin materiaali, tekoaika ja mitat.
- Talleta taiteilijasta kertovat lehtileikkeet ja muu vastaava materiaali.
- Kysy tekijältä teosten hoito-ohjeet ja kirjoita ne muistiin.
B. Säilytä
- Jos perhepiirissä on mahdollista säilyttää teokset niiden omilla paikoillaan, pidä huolta teosten kunnosta ja ympäristöstä.
- Jos läheisten voimavarat eivät yksin riitä, tutki löytyisikö lähiseudulta sopiva taho, joka voisi osallistua taideympäristön ja teosten hoitoon tai ottaa ne vastuulleen. Kysy, voisiko esimerkiksi kylä-, kotiseutu- tai kulttuuriyhdistys, kotiseutumuseo, kunta tai paikallinen matkailuyrittäjä olla avuksi.
C. Kysy asiantuntijalta
- Neuvoja voi kysyä oman alueen museosta.
- Maaseudun Sivistysliiton asiantuntijat neuvovat ja ottavat mielellään vastaan ITE-taiteilijoista tallennettua tietoa.
- Maaseudun Sivistysliitto ottaa myös resurssiensa rajoissa vastaan teoslahjoituksia ITE-taiteen kokoelmaansa.