Kartoituksissa on löydetty satoja ITE-taiteilijoita


Keski-Suomen ITE-kartoituksessa löytyneen petäjävetisen Ilmari Salmisen taide on valloittanut näyttelyiden yleisöä Suomessa ja maailmalla. ”Impun” teoksia on tallennettu myös kokoelmiin. Kuva: Veli Granö.

Mitä ITE-kartoitukset ovat?

ITE-kartoitukset ovat ainutlaatuista kulttuuriperinnön keruuta!

Maakunnallisissa keruissa olemme etsineet ja tallentaneet aikalaistemme visuaalista kansanluovuutta ja omaperäistä ilmaisua. Tuloksia on myös esitelty yleisöille monin tavoin.

Jurvalaisen Olavi Laihon komeat betoniveistokset löydettiin Pohjanmaan ITE-taiteen kartoituksissa. Taiteilijan töitä on kotimaan lisäksi esitelty myös Saksassa. Kuva Aki Paavola.

Vinkkejä, dokumentointia, arkistointia, esittelyjä

Maaseudun Sivistysliitto on kartoittanut ITE-taidetta eri puolilta Suomea maakunta toisensa jälkeen 1990-luvun lopulta lähtien. Lähes koko maa on jo käyty läpi kertaalleen. Kartoitus on pitkäjänteisyydessään kansainvälisestikin ainutlaatuinen visuaalisen nykykansantaiteen keruu. Työ on tehty pääosin EU:n maaseuturahoituksen turvin. Kiinnostus ITE-ilmiöön on kahden vuosikymmenen aikana kaiken aikaa kasvanut.

Kartoituksissa kootaan alueiden asukkailta vihjeitä omaperäisistä itseoppineista nykykansantaiteilijoista. Heitä haastatellaan ja heidän taideilmaisuaan dokumentoidaan. Keskeisin koottavasta aineistosta arkistoidaan. Taiteilijoita ja heidän tuotantoaan esitellään taiteilijavideoina ja julkaisuissa, ja heistä myös tarjotaan aineistoa viestintävälineille.

Tietoja hyödynnetään näyttelyissä, joita toteutamme yhdessä museoiden kanssa – myös kansainvälisillä foorumeilla. Useat museot ja kuraattorit ovat tuottaneet näyttelyitä tietoaineistoamme ja kokoelmaamme käyttäen. Yleisölle avoimista ITE-taidekohteista jaamme tietoa matkailualan käyttöön ja erilaisille digitaalisille alustoille.

Lähes koko Suomi on käyty ITE-kartoituksissa jo läpi. Etsinnät ovat ulottuneet pienimmistä sivukylistä maakuntakeskuksiin.

Tutkittuja alueita ovat Varsinais-Suomi, Kainuu, Pohjanmaa, Pohjois-Karjala, Keski-Suomi, Lappi, Etelä-Karjala, Kymenlaakso, Etelä-Savo, Pirkanmaa, Satakunta, Häme ja Pohjois-Savo.

Viimeisenä alueena kartoitetaan parhaillaan Uudenmaan ITE-taidetta.

Alpo Koivumäen Alpon Savanni Kauhajoella on yksi maamme tunnetuimpia ITE-ympäristöjä. Kuvassa Koivumäki ja Norsulinnut. Kuva: Veli Granö.

Leader Joutsenten Reitin toiminnanjohtaja Petri Rinne on seurannut ITE-kartoitustyötä sekä Pirkanmaan että Satakunnan kartoituksissa. Näin hän kuvasi tunnelmiaan keväällä 2019 Pirkanmaan kartoitustyön päätyttyä.

Kaksikymmentä vuotta maaseutuhankkeissa mukana olleena ITE-Pirkanmaa teki minuun vaikutuksen aidolla maaseutu–kaupunki -vuorovaikutuksellaan. Kylien ITE-taidetta ihasteltiin Tampereen taidemuseossa, mikä varmasti herätti lämpimiä ajatuksia urbaaneissakin näyttelykävijöissä. Toisaalta maaseudun tekijät pääsivät tutustumaan maamme toiseksi suurimman kaupungin monipuoliseen ITE-taiteeseen ja -tekijöihin. Kupla-Suomessa hatunnosto kaikille vuorovaikutuksen rakentajille!

Kartoituksia kautta Suomen

Mauri Rönni, Kalajoki, Ruoho on vihreämpää aidan takana. Kuva Sanni Seppo.
Väinö Oja, enkeliveistoksia kotipihalla Paimiossa.
Kuva Liisa Heikkilä-Palo.
Ritva Nurmen merenneito, Navettagalleria Mikkelissä. Kuva Kimmo Heikkilä.

Maaseudun Sivistysliiton tekemä koko maan laajuinen nykykansantaiteen kartoitustyö on kansainvälisesti ainutlaatuinen ponnistus!