Veikko Koukosen puinen eläintarha

ITE SAIMAALLA
Teksti: Minna Tuuva. Kuvat: Kimmo Heikkilä, Minna Tuuva

Mitä tapahtuu, kun työteliäs mies jää eläkkeelle ja aikaa on liiankin kanssa? Silloin voi vaikkapa syntyä kotipihalle puinen eläintarha. 

Vuonna 1924 syntynyt Veikko Koukonen piti konepajaa yli 30 vuotta. Nyt eläkkeellä oloakin on kertynyt jo saman verran. Sievän omin käsin rakennetun omakotitalon pihan ovat eläkepäivien kuluessa täyttäneet 70 puista eläintä. Konepajayrityksen metallityövälineet olivat tallessa ja niillä pystyi hyvin työstämään myös puuta. Sorvit, vannesahat, sirkkelit, puukot ja kirveet ovat ammattimiehen käsissä synnyttäneet eksoottisen idyllin Pieksämäen Jäppilään.

Koala, strutsi, krokotiili ja pelikaani ovat saaneet seurakseen myös kotoisia eläimiä. Saimaannorppa ja uljas hirvi sopivat aivan mainiosti kansainvälisempien ystäviensä seuraan. Kaikkein komein ilmestys on luonnollisen kokoinen yli 4,5 metrinen kirahvi poikasensa kanssa. Tällaisia katseenvangitsijoita toivoisi näkevänsä useamminkin! Kirahvi on paloista tehty ja sisältä ontto, sillä Suomen puista ei yhdestä puusta saa tehtyä näin suurta teosta.

Karjalan kannakselta Raudun kylästä kotoisin oleva Koukonen on pienestä pojasta asti tehnyt puu- ja metallitöitä. Koukosen isä oli suutari, joten sitäkin kautta oppia kädentaitoihin kertyi. Kotona tehtiin kaikki mahdollinen itse. 6-vuotiaasta asti paimenessa olo taas tutustutti eläintenhoitoon. Sodan alkaessa Koukonen oli 15-vuotias ja perhe joutui evakkoon. Koukonen on asunut Jäppilässä vuodesta 1945. Hän kokee nuoruudessaan tekemänsä kovan fyysisen työn olevan hyvän kuntonsa salaisuus vielä tänäkin päivänä. 

Vaikka Koukonen onkin veistänyt eläimet, on pihapiiri oikeastaan syntynyt yhteistyössä rakkaan Leila-vaimon kanssa. Molemmat viettävät mielellään aikaa kotona ja ovat käsityöihmisiä, joten yhteistä tekemistä riittää pihan suunnittelusta ideoiden toteutukseen. Koukoset ovat molemmat hyvässä kunnossa ja kiersivätkin vielä kymmenisen vuotta sitten myös markkinoilla myymässä puutuotteita ja käsitöitä.

Koukosten taideympäristö on tietysti herättänyt mielenkiintoa ohikulkijoissa ja vuonna 2016 he avasivatkin pihan vierailijoille. Yhden päivän aikana voi pihassa pyörähtää kolmekin bussilastillista kävijöitä tutustumassa eläintarhan ihmeisiin. Koukosten pihaa on myös esitelty laajasti sekä TV:ssä että lehdissä.