Tuulahdus Onnelasta – Romurinsessan teokset matkasivat maalta kaupunkiin

Blogit

Kirjoittaja: Anna Kamula

Romurinsessan, Marjut Kauppisen yksi teosten lähtökohdista, ajatus että ”viallisestakin saa ehjän”, on antanut uuden elämän lukemattomille esineille.

Ollaan  Onnelassa, Vuoden ITE-taiteilijaksi valitun Marjut Kauppisen, Romurinsessan pihamaalla . Tarkoituksena on pakata teokset kuljetettavaksi Lapinlahdelta kaupunkiin, Kuopion korttelimuseoon.

Lintujen laulu soi ympärillä. Romurinsessa, Marjut Kauppinen kertoo metsänlaidan eläinten liikkeistä: vuosien varrella lähistöllä on nähty niin karhu kuin ilveskin.

Nyt katseen vaeltaessa pihapiirissä poimii se sieltä täältä yllättäviä ilmestyksiä, kuten kissahahmon kiipeämässä niittokoneen pyörän päälle.

Lumi ei ole vielä paljastanut kaikkea ympäristön taidetta talven kätköistä, mutta puitten kylkiä koristavat virkatut ”neulegraffitit” kertovat kauniista kesämaasta metsän keskellä.

Ollaan Onnelassa, Vuoden ITE-taiteilijaksi valitun Marjut Kauppisen, Romurinsessan pihamaalla. Tarkoituksena on pakata teokset kuljetettavaksi Kuopion korttelimuseoon.

Pakkausmuovi kahisee. Sitä on metreittäin kasattuna kätten ulottuville. Osa näyttelyyn matkaavista teoksista kääritään siihen, joillekin on keksittävä muunlainen tapa. Niin kuin osa teosten materiaaleista, on myös niiden pakkaamiseen tarkoitettu materiaali kierrätettyä.

Värikylläiset teokset odottavat pakkaamista linnunlaulun säestäessä keväistä päivää Onnelassa.
Teos toisensa jälkeen on valmiina kuljetukseen Kuopioon korttelimuseota kohti. Hankekoordinaattori Riitta Kärkkäinen (vas.) ja Romurinsessa, Marjut Kauppinen viimeistelevät paketointia.

”Jonkun romu on toisen aarre”, kuuluu yksi lause Romurinsessan teosten lähtökohdista.

Pakattavaa on monenlaista. Keväinen valo saa koristeelliset työt kimaltamaan ja välkehtimään. Kirkkaitten värien ilotulitus jatkuu teoksesta toiseen.

Kaikkea ympäristöineen ei saa tuoduksi kaupunkiin nähtäville. Silti korttelimuseon perinteikäs miljöö vakuuttaa, että näyttelyn teosten taika on hyvin aistittavissa myös keskellä betoniviidakkoa.

Värikylläinen kattaus ITE-taidetta

Kaikkiaan korttelimuseossa avautuvaan näyttelyyn on Romurinsessalta valikoitunut reilut viitisenkymmentä teosta.

Museon vaihtuvien näyttelyiden tilassa teokset löytävät paikalleen osin ennalta suunnitellun mukaisesti. Hienosäätö yksittäisten teosten osalta tehdään ajatuksella. Ei ole yksiselitteistä, miten mikäkin asia löytää paikoilleen. Lopputuloksena on kelpo kattaus taidokasta ITE-taidetta.

Korea, kirkuvan punainen lintu häkissään, Angry bird, löytää paikkansa vitriinissä korokkeelta. Samaan vitriiniin pääsevät myös lentävät Keijukaiset.

Kuljetuksen ajaksi irrotetut teosten osat pääsevät paikalleen näyttelyä rakennettaessa. Romurinsessa kiinnittää Ajatusten vanki -teoksen käteen siihen kuuluvan lintuhäkin.
Kirkkaan punainen lintu, Angry bird, löysi paikkansa vitriinistä.
Taiteilija ripustaa vitriiniin osaa teoksestaan Keijukaiset.

– On minulla matkassa tarvikkeitakin, jos jotakin teosta tarvitsee alkaa korjaamaan, Marjut naurahtaa ja luettelee taiteen korjaussarjaa liimapistoolista lähtien.

Pieniä yksityiskohtia vilisevät työt on kuljetettu hellävaroen paikalle. Toistaiseksi ei ilmene mitään korjattavaa.

– Teosvalinta oli aika helppoa, Marjut luonnehtii näyttelyn kokoamisen alkumetrejä.

Näyttelyyn tulevat teokset ovat vuosilta 2006–2022. Tuoreimmat niistä ovat valmistuneet kevään aikana.

– Tammikuusta matka tähän päivään on ollut kiireinen ja jännittävä.

Jalkapuu-teos nousee paikoilleen hankekoordinaattori Riitta Kärkkäisen (vas.) ja taiteilijan voimin.
Piikkilankainen kynttilälyhty jalostui osaksi teosta Universumi.

Teosten välinen vuoropuhelu on tarkastelussa ennen seinälle kiinnitystä. Kuvassa alimpana olevan maalauksen nimi toteaa ”Valtakunnassa kaikki hyvin!”.

Vuoden ITE-taiteilija -titteli on jo tuonut mukanaan haastatteluja ja varauksia kesäisistä yleisövierailuista Onnelaan. Uutena on myös Kauppisen yrityskummius juuri avatulle lastenkoti Varpakodille.

– Odotan innolla tulevaa kesää ja kohtaamisia uusien ja vanhojen tuttujen kanssa, kertoo Romurinsessa kesän suunnitelmistaan lisäten, että luvassa on vierailujen lomassa työpajoja sekä taiteilijatapaamisia Korttelivarttien muodossa. Uusia teoksia on jo työn alla.

Vieraileva bloggarimme media-assistentti Anna Kamula toimii keväällä 2022 työharjoittelijana Maaseudun Sivistysliiton ITE Pohjois-Savossa -hankkeessa. Kaikki artikkelin kuvat ovat Anna Kamulan.

Näyttely Romurinsessa ja Löpöpunkki – Valtakunnassa kaikki hyvin! on avoinna Kuopion korttelimuseossa 20.5.–23.10.2022.

Romurinsessa Marjut Kauppisen töiden lisäksi näyttelyssä on nähtävillä myös toisen taiteilijan, Löpöpunkin eli Joona Hammin teoksia. Kuopion korttelimuseossa järjestetään kahdesti kuussa taiteilijakohtaamiset, Korttelivartit, joissa Marjut Kauppinen ja Joona Hamm ovat vuorollaan tavattavissa. Näyttely kuuluu osana Maaseudun Sivistysliiton ITE Pohjois-Savossa -hankkeeseen.

Näyttelyn tiedot