Suojele ite – ITE-taiteen suojelun ABC

Blogit

Suojele ite – ITE-taiteen suojelun ABC

ITE PIRKANMAALLA
Teksti Minna Haveri

ITE Pirkanmaalla -hankkeen tavoitteena on etsiä, esitellä ja edistää ITE-taidetta Pirkanmaalla. Samaan aikaan Etelä-Savossa on käynnissä sisarhanke eli ITE Saimaalla. Jos alueellasi ei ole meneillään ITE-hanketta, mutta lähipiirissäsi on kartoitusten ulkopuolelle jäänyt ITE-taiteilija, voit itse tarttua toimeen ja edistää kulttuuriperinnön säilymistä ja ITE-taidetta koskevan tiedon karttumista.

Esimerkkinä hyvästä huolenpidosta ovat Urpo Salmisen (19141984) teokset, jotka ovat säilyneet hänen tyttärensä pihapiirissä ja kodin sisätiloissa Kangasalassa. Kuvassa kekseliästä kierrätystä edustava Veronmaksaja. Kuva Lauri Seppä.

ITE-taiteen suojelun ABC

ITE-taiteen teokset eivät säily ikuisesti, eikä niitä aina ole mahdollista jättää pysyvästi syntysijoilleen. Voit kuitenkin auttaa teosten tai ainakin niitä koskevien muistojen säilyttämisessä. Muistot ovat arvokkaita perhepiirille ja suvulle, mutta ne ovat tärkeitä myös, jos teoksia myöhemmin siirretään kokoelmiin.

A. Tallenna

  • Valokuvaa, videoi ja haastattele nauhalle. Ota lähikuvia jokaisesta teoksesta. Kuvaa teosympäristön kokonaisuutta ja tekijää työnsä parissa. Haastattele tekijää hänen ajatuksistaan, elämästään ja taiteestaan. Kysy teosten sanomasta, tekotavoista ja tekovaiheista.
  • Luetteloi teokset. Hyödyllisiä tietoja ovat teoksen nimen ja/tai aiheen lisäksi ainakin materiaali, tekoaika ja mitat.
  • Talleta taiteilijasta kertovat lehtileikkeet ja muu vastaava materiaali.
  • Kysy tekijältä teosten hoito-ohjeet ja kirjoita ne muistiin.

B. Säilytä

  • Jos perhepiirissä on mahdollista säilyttää teokset niiden omilla paikoillaan, pidä huolta teosten kunnosta ja ympäristöstä.
  • Jos läheisten voimavarat eivät yksin riitä, tutki löytyisikö lähiseudulta sopiva taho, joka voisi osallistua taideympäristön ja teosten hoitoon tai ottaa ne vastuulleen. Tällainen taho voi olla esimerkiksi kylä-, kotiseutu-, tai kulttuuriyhdistys, kotiseutumuseo, kunta ja paikallinen matkailuyrittäjä.​

C. Kysy asiantuntijalta

  • Neuvoja voi kysyä oman alueen museosta.
  • Maaseudun Sivistysliiton asiantuntijat neuvovat ja ottavat mielellään vastaan ITE-taiteilijoista tallennettua tietoa.
  • Maaseudun Sivistysliitto ottaa myös resurssiensa rajoissa vastaan teoslahjoituksia ITE-taiteen kokoelmaansa.
K.H.Renlundin museokonservaattori Jouni Mustonen tekee viime silausta konservoinnin alla olevaan Martti Hömpin (19352013) veistokseen ennen teoksen esille viemistä näyttelyyn. Kuva Petri Aspvik, K.H.Renlundin museo.