Runoilijan huvipuisto

Blogit

ITE PIRKANMAALLA / Vesilahti
Teksti: Lauri Seppä. Kuvat ja video: Minna Haveri.

”Ruusuaidassa menee raja. Tuolla on vaimon puoli ja tällä puolella missä kasvaa humala, on minun alueeni”, kertoo entinen eläinlääkäri Olli Soininen, luova ja aikaansaava ihminen.

Humalaportin puolelta aukeaa mielikuvituksen maailma; Olli Petterin puisto, jossa hänen sanomansa, kysymyksensä ja ajatuksensa kiteytyvät. Puistossa kulkee polku, joka johdattaa teosten äärelle. Osa taideteoksista on rakennuksia, osa patsaita ja jotkut pienempiä yksityiskohtia suurempien rakennelmien yhteydessä.

Alueen suurin teos on kaksitoistametriä korkea torni, jota koristavat Jumalhahmoja esittävät mallinuket ja satunnaisuutta symboloivat kellot. Uusin teosrakennelma puolestaan on karuselli, jota Soininen on rakentanut yhdessä tuttaviensa kanssa.

Puiston keskellä sijaitsee toimiva sauna, Hindusauna, kuten Soininen luomusta nimittää. Alue on täynnä symboliikkaa: puistossa vieraileva voi kylpeä Hindusaunan löylyjen ohella purossa, jonka Soininen on nimennyt Ganges-virraksi. Uskontojen haastaminen on Soinisen teoksissa vahvana teemana. Hän ei rienaa, mutta kysyy rohkeasti. Ajattelun taustalla vaikuttaa taiteilijan sairastama Parkinsonin tauti.

Luojamme teki tylyn ja väärän ratkaisun
Jumala uhrasi oman poikansa syntiemme vuoksi
Hänen olisi pitänyt antaa isänsä ristille
Ei tulevaa saa tappaa
Jeesuksia meillä on muutenkin liikaa
Ihmisiä, jotka kantavat liian isoja kuormia

Puistossa on elämän suurten kysymysten pohdinnan ohella mahdollista huvitella Kuolon Kiikussa. Vaikka sen nimi on raskas, ovat vauhdit keveät. Soininen ei halua ottaa asioita liian vakavasti.

Puistossa risteilee sähköjohtoja ja vaijereita. Osa teoksistaon ripustettu alueen puiden ja pylväiden varaan. Lähes kaikki Olli Peterin puiston teokset sisältävät valoelementtejä ja osassa sekä ääntä että liikettä. ITE Pirkanmaalla -tiimi onkin päättänyt palata puistoon heti kesäiltojen pimetessä.

Soininen on kirjoittanut runoja läpi elämänsä. Vuoden 2017 kesään mennessä niitä on kertynyt yli kaksisataa kappaletta. Osa runoista tukee ja toistaa puiston teoksia; uskonnot, sattuma ja sairaudet saavat ansaitsemansa haastajan. Soininen siteeraa runojaan puiston ytimessä. Hänen sanomansa on vahva: ”Jäljelle jää vain uteliaisuus”.

On yksinkertaisia asioita,
millä on hankalat ja sotkevat syynsä
On vähäpätöisiä asioita,
mitkä voivat kaataa veneemme

On monimutkaisia asioita,
joiden ratkaisu on ”anna olla”
On erittäin tärkeitä asioita,
jotka on vain unohdettava

Soutu vie eteenpäin,
vaikka katsot mennyttä
Karit voi kiertää
tai ne voi ylittää,
kun vettä on tarpeeksi

Puistossa on järjestetty biennaaleja ja talkoita. Taiteilija korostaakin puiston olevan kaikille avoin. Katso video vuoden Olli Petterin puiston vuoden 2015 Joulubiennalesta tai vieraile puiston Facebook -sivuilla.

https://www.youtube.com/watch?v=-fmlKUdjqww

https://www.facebook.com/OlliPetterinPuisto/?fref=ts