Rakkauden kauhut

Blogit

ITE PIRKANMAALLA / Tampere
Teksti ja kuvat: Mikko Kallio

Juha Pesonen (1972) on maalannut sisäiset ristiriitansa oma- ja parimuotokuviksi.

Tamperelainen Juha Pesonen esitteli teosvarastossaan väkeviä maalauksiaan, jotka ovat syntyneet hänen kokemuksistaan vaikeassa parisuhteessa. Maalaaminen toimi hänellä parantumiskeinona – muita vaihtoehtoja ei ollut. Pesonen on kasvattanut kriisistään voimakasta taidetta, johon on kasvanut mielikuvituksellisia ja positiivisiakin sävyjä.

Erkki Pirtola kuvaili Pesosen taidetta seuraavasti: ”Vanereille ja kovalevyille on öljyväreillä syntynyt palanen tuskataiteen historiaa. Pesosen toistasataa teosta käsittävä sarja vertautuu tasoltaan ja sisällöltään mihin tahansa nykytaiteen angstimaalauksiin, mutta hänen tarinansa tekee siitä erityisen. Taiteilijaksihan ei tulla, ennen kuin on koettu rakkauden kauhut. Rakkauden riemu toi kolme lasta, mutta se kääntyi murhekierteeksi.” (Voima 7/2012)

Maalaamisen lisäksi Pesonen on muun muassa tehnyt musiikkia, animaatioita, runoja ja toiminut taidetoiminnan ohjaajana. Liirum-Laarum -yhtyeen YouTube-kanavalta näet Pesosen animoimia musiikkivideoita. Mikki-hiiren ihmeellinen tukehtumiskuolema -videossa kuolematon Mikki Hiiri kuolee ja Aku joutuu pukeutumaan Mikiksi Mikin paikalle. Lopussa jopa tuotantoyhtiön päälliköt tuupataan pöydältä alas.