Raimo Vokkolainen – Ahkera puumaalari

ITE SAIMAALLA
Teksti: Minna Tuuva. Kuvat: Minna Tuuva, Kimmo Heikkilä

Raimo Vokkolaisen laajassa tuotannossa mielenkiintoinen osa ovat puukiekoille ja hirven lapaluille maalatut eläinaiheiset maalaukset. Puulle maalaaminen sai innoituksensa Kanadassa taiteilijan nähtyä intiaanien toteemeja. Kesällä 2018 Raimo Vokkolaisen töitä on esillä Luston ITE Puusta -näyttelyn lisäksi mm. Hotelli Joronjäljessä Joroisissa. 

 

Varkaudesta syntyisin oleva, nykyisin Joroisten puolella asuva Raimo Vokkolainen on koko elämänsä harrastanut taidetta. Ensimmäistä kertaa hänen piirroksiaan esiteltiin jo kouluaikoina paikallislehdessä. Suvussa on taiteellisuutta enemmänkin, Vokkolaisen äiti – omaa sukua Wendelin – maalasi, ja kaksi veljeäkin on kunnostautunut taiteen saralla. 

Uransa Vokkolainen on tehnyt kirjapainoalalla, mutta taide on aina kulkenut mukana rakkaana sivutyönä. Parina talvena Vokkolainen kävi taideteollisen koulun iltalinjaa, jossa opettajana oli Kain Tapper. Sittemmin Vokkolainen on itsekin opettanut piirrustusta ja maalausta mm. Soisalo opistolla.

Vokkolaisen maalausten aiheet kumpuavat paljolti luonnosta, joka on hänelle tärkeä. Erityisesti linnut ovat hänelle läheisiä. Vokkolaisen vaimon veljet asuivat Kanadassa ja sinne tehdyt useat kuukauden mittaiset matkat näkyvät maalauksissa. Intiaanit ja Kanadan villi luonto, vuoristot ja Alaska, antavat Vokkolaisen taiteeseen oman jännittävän aihepiirinsä. Vokkolaisilla riittää tuntikausiksi mukaansatempaavia kertomuksia näiltä mieleenpainuvilta matkoilta, jotka ulottuivat Kanadan lisäksi aina Kaliforniaan asti. Lappi on pariskunnalle myös tärkeä paikka, mikä näkyy maalauksissakin. Kiehtovaan tarinaan viittaa esimerkiksi Petronella maalaus, jonka esikuva on Sylvia van der Moerin elämä Lapin kultamailla.

2010-luvun puolessa välissä pari viime vuotta ovat olleet Vokkolaiselle aktiivista luomiskautta. ”Maalasin melkein itteni sairaaks,” Vokkolainen toteaa.

Tärkeä taustavaikuttaja Vokkolaisen taiteellisella uralla on Senja vaimo, joka toimii myyntipäällikkönä, managerina ja muusana. Raimo saa maalata rauhassa, kun Senja hoitaa käytännön asiat, kuten lukuisien näyttelyiden järjestelyt. ”Pakkohan sille on aina vähän jotain järjestää (näyttelyitä) kun se työntää kun Siirakki niitä tulemaan (maalauksia)” Senja vitsailee.

www.facebook.com/ITESaimaa

www.lusto.fi

www.instagram.com/itesaimaalla

ITE puusta -näyttely Lustossa on osa Maaseudun Sivistysliiton toteuttamaa ITE Saimaalla -hanketta.