Puruntekijä Pieksämäen Venetmäeltä

TE SAIMAALLA
Teksti: Minna Tuuva. Kuvat: Minna Tuuva, Kimmo Heikkilä

Puruntekijäksi itseään tituleeraava Reijo Höylä käyttää ainoastaan moottorisahaa veistotöissään. Hänen käsistään on syntynyt tiettävästi maailman pienin moottorisahalla veistetty karhu.

”Puruntekijä” Reijo Höylä on tehnyt moottorisahaveistoksia yli 20 vuotta. Hirsirakentajana ja metsurina työskennellyt Höylä arvostaa moottorisahan käsittelytaitoa. Veistosten ohuistakin ohuimmat yksityiskohdat ja varmaankin maailman pienin moottorisahaveistoskarhu syntyvät pelkästään moottorisahaa työkaluna käyttäen. ”Kaikki nää on, että minä en oo puukolla enkä temmillä koskena, että nää on sahan jäliltä,” Höylä kertoo.

Höylä on käynyt puolenkymmentä kertaa moottorisahaveiston suomenmestaruuskisoissa, ja paras sijoitus on hopea.  Pikaveistokilpailun hän on voittanut kahdesti. Höylä ei suhtaudu kilpailuihin mitenkään vakavasti: ”Nehän on kun missikisat. Eihän yleisö sammaa mieltä oo kun tuomaristo,” hän toteaa.

Veistossa on omat kikkansa. Täytyy tietää miten pitää sahata, että puu ei halkea. Monimutkaisempiakin veistoksia voisi tehdä, mutta ulos tulevissa veistoksissa pitää aina ajatella kestävyyttä. Veistosten käsittelyaineina hän käyttää tervaa, vernissaa ja puutärpättiä. Aivan uusi aihe on aina työläämpi tehdä. Vaalijalan kuntoutuslaitoksen logo oli mielenkiintoinen projekti vuonna 2017.

Höylällä on pihapiirissään viehättävä Tallinäyttely, josta voi ostaa valmiita veistoksia. Höylä tekee myös tilaustöitä ja pitää veistonäytöksiä. Parasta veistossa on Höylän mukaan nähdä: ”Tulleeko mittään. Aina ei tule. Tulloo sutta ja sekundaa.”

Pieksämäeltä löytyy Höylän julkinen veistos, Rakkauspaalu. Kahta nuorta rakastavaista esittävä nelisen metriä korkea veistos on tarkoitettu lemmenlukkojen kiinnityspaikaksi.