Pässinpäitä paratiisissa

ITE SAIMAALLA
Teksti: Minna Tuuva. Kuvat: Minna Tuuva, Leo Löppönen, Kimmo Heikkilä

Leo Löppösen veistoparatiisi Sulkavan Partalansaaressa sijaitsee täydellisellä paikalla mäen päällä. Saimaalle avautuu laaja maisema mökin joka kolkalta. Tämä pässien,  karhujen, kettujen, pöllöjen, ilveksien ja muiden luonnonluomien paratiisi ei ole kadotettu.

Löppönen käyttää veistosten kypsyttelyyn pitkän ajan. Luominen ei ole päivän tai kahden asia. Voi kestää jopa kuukausia, kun ajatus veistoksesta muhii päässä.  Saman toisto ja kopiointi ei kuulu taiteeseen, jokainen teos on omanlaisensa. Luominen on paras osa veistoa, siinä saa yhdistää kädentyötä ja ajatustyötä. Tuloksen näkee saman tien.  Löppönen aloittaa veiston tekemällä aihion ja varmistaa samalla, että puu on ehjä. Jos aihiossa on joku vika, täytyy muuttaa veistosuunnitelmaa. Kun aihio on tehty, voi alkaa ”hifistelemään”. Löppösellä on omat keinonsa veistosten viimeistelyyn, mm. suolaus ja rautasulfaattiliuoksella käsittely. Metallimuotoilun opettajana toimineella Löppösellä on kädentaitoja myös metallitöihin

Löppönen teki veistoksia jo lapsena, 60-luvun lopulla ja 70-luvun alussa. Moottorisahaveistoksia hän on tehnyt vuodesta 2010.  Löppönen metsästää ja kalastaa ja saa sitä kautta aiheensa usein luonnosta. Hän katsoo eläimiä tarkkaan ja etsii niistä ominaispiirteitä, jotka tekevät veistoksesta oikean näköisen. Löppösen teoksissa onkin usein luonteikkuutta ja liikettä. Uteliaan ketun kaula kurottuu kauniisti sen tutkiessa ympäristöään, vahva lohi taipuilee eläväisen kullankimalteisena.

Löppönen haluaa teoksillaan viihdyttää ihmisiä ja pitääkin myös veistonäytöksiä. Niissä saa hyvää palautetta yleisöltä. Veisto myös edesauttaa fyysisesti hyvässä kunnossa pysymistä.  ”Sen verran kova palo mulla on tähän hommaan, että en mä sitä voi jättää tekemättä”, Löppönen toteaa.

Leo Löppösen kahden päivän veistourakka Ilomantsin Karhufestivaaleilla 2018 nopeutettuna 40 minuuttiin.