Oivalluksia romusta

Blogit

ITE PIRKANMAALLA / Punkalaidun
Teksti ja kuvat: Lauri Seppä

”Eilen syntyi toi Kolmen Kimppa, se taitaa olla 259. teos tänä vuonna”, kertoo hyväntuulinen romutaiteilija kesäkuun alussa kotipöytänsä äärellä.

Vuodesta 1995 taidetta hitsaamalla ja rautaa kuumentamatta taivuttamalla tehneen Tuomo ”Tumppi” Rantasen (s.1963) tekemisen tahtia ei näytä pysäyttävän mikään, ei edes alle nelikymppisenä eläkkeelle johtanut sairaus. Taiteen tekemisellä hän kuntouttaa itseään sekä fyysisesti että henkisesti. Teosten kokonaismäärä on huimaava: ”On niitä kaiken kaikkiaan helposti yli kuusisataa täällä ja maailmalla”.

”Se on mulla päämäärä, että ihmiset löytäs sen hyvän idean näistä ja alkais vaikka nauramaan. Että olis sellasia valonpilkahduksia elämässä”, kertoo Rantanen töidensä sanomasta. Ensivaikutelma teoksista onkin hyväntuulisuus. Rantanen saa autonosista ja muusta romuraudasta valmistetut hahmot heräämään henkiin taitavalla liikekielen hallinnalla. ”Näissä on kaikissa sellane ekstra, sellanen pikkunen yksityiskohta – lapset yleensä löytää ne heti”. Yksityiskohta voi olla pieni hahmo osana suurempaa teosta, tuttu käyttöesine osana kokonaisuutta tai vaikkapa teoshahmon jalkojen asento.

Katso Valkeakosken Sanomien haastattelu vuodelta 2014:

”Mä teen ne kerralla valmiiks, kun tulee ajatus niin sitten mennään äkkiä, että idea ei karkaa”, kertoo Rantanen työskentelytottumuksistaan. Teosten luonteet tuovatkin mieleen klassisten sarjakuvien leikkisät ja vauhdikkaasti liikkuvat hahmot. Työvälineinä toimivat hitsauslaite, rälläkkä ja ruuvipenkki. ”Tossa mä polvillani työskentelen” esittelee taiteilija luovuuden pakopistettään piharakennuksessa.