Sarka-museon vuoden 2023 Kulttuurikuokka-palkinto Maaseudun Sivistysliitolle

Uutiset
Ensio Tuppuraisen Kyntäjä-metalliveistos Kouvolan Valkealassa, Kääpälän kylässä. Kuva: Veli Granö.

Suomen maatalousmuseo Sarka myöntää vuosittain ystävänpäivänä 14.2. Kulttuurikuokka-palkinnon tunnustukseksi maaseutukulttuurin hyväksi tehdyistä toimenpiteistä tai taholle, joka on tuonut ansiokkaasti esille maaseudun elämää, kulttuuria tai historiaa. Vuoden 2023 Kulttuurikuokka-tunnustuspalkinnon saajaksi on valittu Maaseudun Sivistysliitto.

Kulttuurikuokka-tunnustuksen myöntämisen yhteydessä halutaan nostaa esiin Maaseudun Sivistysliiton tekemä valtakunnallinen, alueellisin hankkein tekemä ITE-taiteen kartoitustyö, joka vahvistaa paikallista kulttuurikenttää, mutta nostaa myös valtakunnalliseen tietoisuuteen maaseudun ITE-taidehelmiä mm. somenäkyvyyden kautta.

Osana toimintaansa Maaseudun Sivistysliitto on yli kahden vuosikymmenen ajan etsinyt itseoppineita taiteilijoita ja nostanut esiin heidän luovaa työskentelyään. Toiminnan muotoina ovat olleet niin ITE-taiteen tapahtumat, näyttelyt, festivaalit, julkaisut, taidekokoelman ja arkiston ylläpito kuin kansainvälinen yhteistyökin.

”Maaseudun Sivistysliiton tekemä työ tuo hyvin esiin sen miten rohkeaa, omaperäistä ja omaehtoista taide- ja kulttuurielämää Suomesta löytyy maaseutuympäristöissäkin”, toteaa vt. museonjohtaja IinaWahlström.

Maaseudun Sivistysliiton kulttuurijohtaja Helka Ketonen ja kulttuurituottaja Raija Kallioinen iloitsevat tunnustuksesta ja Kulttuurikuokka-palkinnosta: ”Monien ITE-taiteilijoiden kotiseutu ja taiteen tekemisen paikka on maaseudun pienissä kylissä. Maaseudun perinteet, elämäntavat, vuodenkierto ja luonto innoittavat aiheina ja näkyvät vahvasti ITE-taiteen sisällöissä. Huomionsa ansaitsee sekin, että moni tekijöistä on saanut maaseudun ammateissa teknisiä taitoja luovuutensa esille tuomiseen.”

Lisätietoja
Maileena Vaajoensuu
Näyttelyamanuenssi
Suomen maatalousmuseo Sarka
maileena.vaajoensuu@sarka.fi
(02) 7637 7016

Helka Ketonen
Kulttuurijohtaja
Maaseudun Sivistysliitto
helka.ketonen@msl.fi
p. 040 357 7662

Raija Kallioinen
Kulttuurituottaja
Maaseudun Sivistysliitto
raija.kallioinen@msl.fi
p. 040 563 6876