Kirja satakuntalaisesta ITE-taiteesta vie monimielisen kuivan huumorin lähteille

Uutiset

ITE Satakunnassa -kirja on huipentuma kaksi vuotta kestäneestä satakuntalaisten ITE-taiteilijoiden etsinnästä, kartoituksesta ja dokumentoinnista. Maaseudun Sivistysliiton toteuttamassa ITE-taiteen hankkeessa vinkkien jäljille lähtivät syksyllä 2019 Veli Granö ja Elina Vuorimies.

Maakunnan asukkailta kertyi toista sataa vihjettä omaleimaisista, itseoppineista taiteentekijöistä. Kirja sisältää esittelyt yli seitsemästäkymmenestä tekijästä. Sen lisäksi on artikkeleita satakuntalaisesta kansanluovuudesta ja mielenmaisemasta sekä ITE-taiteen nykytilasta.

Kirjan etukansi: Kokemäkeläisen Anna-Liisa Siivosen teos Kamalat kalat, kuva Veli Granö.
Kirjan takakansi: Lavialaisen Hanna Viitalan myyttisiä naishahmoja, kuva Veli Granö.

Monimielisyyttä, huumoria, omanarvontuntoa

Satakuntalainen identiteetti on rakentunut Kokemäenjoen avaraan laaksoon, soille ja karikkoisille rannikoille. Alueen monimielinen kuiva huumori ei ehkä avaudu helposti muualta tulleelle, mutta satakuntalainen ITE-taide piirtää kuvan hauskasta ja omanarvontuntoisesta yhteisöllisen tekemisen kulttuurista. Satakunta paljastuu omaperäisen kansanluovuuden maakunnaksi. Ennakkoluulottomuudesta kielii myös naisten ja nuorten tekijöiden monilukuisuus. 

Kirjan ovat toimittaneet Veli Granö ja Elina Vuorimies. Heidän lisäkseen kirjaan ovat kirjoittaneet artikkeleja Riikka Haapalainen, Minna Haveri, Martti Honkanen, Harri Kalha, Tapio Koivukari, Sini Kuvaja ja John Maizels. Toimituskuntaan kuuluivat myös Raija Kallioinen, Helka Ketonen ja Lauri Oino. Kirjan ulkoasu on Marko Mäkisen toteuttama.

Irja Alisen Avaruusolento kotipihalla Prissa, kuva Veli Granö.
Mauno Suonpään Pahkaparatiisi Huittisissa, kuva Veli Granö.
Taisto Surakka on tehnyt veistoksia tien varrelle ja kotipihaan Merikarvialla, kuva Veli Granö.
Risto Palomäki maalaa mystisiä maalauksiaan kotitilallaan Euran Paneliassa, kuva Veli Granö.

Maaseudun Sivistysliiton pitkän linjan työtä Euroopan maaseuturahoituksen tuella

Maaseudun Sivistysliitto on toteuttanut ITE-taiteen kartoituksia eri maakunnissa jo 1990-luvun lopulta lähtien. Satakunnan lisäksi kartoitukset ovat parhaillaan käynnissä Kanta- ja Päijät-Hämeessä sekä Pohjois-Savossa. Kaikki kartoitukset saavat tukea Euroopan Unionin maaseudun kehittämisrahoituksesta.

Satakuntalaisen ITE-taiteen kirjan aineiston kokoamiseen on saatu tukea maakunnassa toimivien Leader-yhdistysten kautta. Kirjan on kustantanut Maaseudun Sivistysliitto. Julkaisun tuotantoon ja toteutukseen on saatu tukea hankkeen ulkopuolelta Keskitien Säätiöltä ja Taiteen edistämiskeskukselta.

Kirja on ladattavissa maksutta Maaseudun Sivistysliiton kotisivulta.