ITE-taiteen kuva-aarteistoa tuhansin kappalein nyt Finnassa

Uutiset

ITE-taiteen kartoituksia kautta Suomen toteuttanut Maaseudun Sivistysliitto on tehnyt syksyn kuluessa suurteon. Liki kymmenen tuhatta arkistoitua valokuvaa yli kahden vuosikymmenen varrelta löytyy nyt katseltaviksi hakupalvelu Finnasta sivulta maaseudunsivistysliitto.finna.fi.

ITE-taiteen kartoitushankkeiden yhteydessä kuvastoa on tallennettu suljettuun tietokantaan. Jo tähänkin asti esimerkiksi kuraattorit ovat päässeet käyttämään aineistoa tunnusten avulla. Vuosien ajan osa aineistosta oli julkisesti nähtävillä itenet.fi-sivuston kautta, mutta alustan tultua tiensä päähän ei avointa reittiä suomalaisen nykykansantaiteen aarteistoon ole ollut.

Viime vuosina on kuvien tallennusalustaa Collectea kehitetty ja sen rajapintoja Finnaan parannettu. Tänä syksynä MSL:n henkilökunta on tehnyt tarkistuksia tallennettuihin tietoihin ja siirtänyt vanhimpiakin kuva-arkistoja julkiseen näkymään.

ITE-kartoituskuvien Finna-kokoelmasta löytyy eri maakunnista tallennettuja itseoppineiden taiteentekijöiden teosten ja taideympäristöjen valokuvia ja jonkin verran myös henkilökuvia tekijöistä itsestään. Vanhimman peruskokoelman lisäksi löytyy alueellisia kokoelmia Lapin, Kainuun, Pohjanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Karjalan, Kaakkois-Suomen, Etelä-Savon ja Pirkanmaan kuvastoista. Viimeisimmäksi ovat esille päässeet tuoreimmat Satakunnan, Hämeen ja Pohjois-Savon arkistokuvat.

Sivuston pienempi osio sisältää kuvia Maaseudun Sivistysliiton ITE-taidekokoelman teoksista. Teoskokoelma on deponoitu K.H.Renlundin museon hoitoon Kokkolaan, ja museoammatillinen henkilökunta päivittää kokoelman luettelointia arkistoon. Tavoitteena on saada teoskokoelma kokonaisuudessaan Finnan kautta löydettäväksi.

Finna.fi on suomalaisten arkistojen, museoiden ja kirjastojen aineistojen hakupalvelu. Satojen eri kokoelmien muodostama kokonaisuus mahdollistaa tutustumisen kattavasti suomalaiseen tutkimukseen, taiteeseen, kirjoihin ja historiaan. Maaseudun Sivistysliiton kokoelmien myötä tulee suomalainen visuaalinen nykykansantaide, eli ITE-taide, osaksi näitä arvokkaita kansallisia aineistoja.