Eura ja Säkylä – löytyykö ITE-taiteilijoita?

Uusia vinkkejä satakuntalaisista ITE-taiteilijoista kaivataan nyt erityisesti Euran ja Säkylän alueilta. ITE-taiteen kartoitus käynnistyi syyskesällä 2019 muualla Satakunnassa, ja nyt mukaan on liittynyt Leader Pyhäjärviseudun alue. Kartoitustyötä tekee Maaseudun Sivistysliitto.

Vinkkejä euralaisista ITE-taiteen tekijöistä olemme saaneet jo muutamia. Lisää toivotaan etenkin Säkylän suunnasta, jotta kartoittajamme pääsevät ottamaan yhteyksiä ja suunnittelemaan haastatteluja ja dokumentointeja.

Nyt siis tietoja omaperäisistä itseoppineista taiteentekijöistä lähettämään! Ota yhteyttä kartoittajiimme Maaseudun Sivistysliittoon:
Veli Granö, veli.grano@msl.fi, puh. 040 626 2251
Elina Vuorimies, elina.vuorimies@msl.fi, puh. 040 626 6271

Mitä on ITE-taide?
Lyhenne ITE tulee sanoista itse tehty elämä.  ITE-taiteen ilmenemismuodot ovat mitä moninaisimpia. Tunnusomaista nykykansantaiteilijoille on itseoppineisuus ja omaperäinen kekseliäisyys, mikä näkyy niin aiheiden, tekniikoiden kuin materiaalienkin runsaana kirjona. Usein tekemisen tekniikoina ovat moottorisahaveisto, tekstiili-, metalli- ja betonityöt ja teosten koostaminen kierrätysmateriaaleista, mutta uusia tekemisen tapoja löytyy ja syntyy uusien ITE-taiteilijoiden myötä. Nykykansantaiteilijat eivät jäljittele tunnettuja taiteilijoita tai tyylejä. Teokset ovat yksilöllisiä ja ottavat usein kantaa ajankohtaisiin aiheisiin.

Kuka on ITE-taiteilija?
Tyypillistä ITE-taiteilijoille on, että he eivät välttämättä miellä itseään taiteilijoiksi tai tekemistään taiteeksi. Ammatillista taiteen koulutusta heillä ei ole, vaan he ovat hankkineet oppinsa itse. Taideharrastajista he eroavat omaperäisyydellään ja sillä, että tekevät taidetta omassa arjen ympäristössään, usein omaksi ilokseen, tekemisen vimmasta ja kokeilemisen innosta.

Satakunnan ITE-taiteen kartoituksesta löydät tietoa täältä.

Seuraa Facebook-sivua ITE Satakunnassa. Sinne päivitetään kuvia ja esittelyjä satakuntalaisista ITE-taiteilijoista ja Itse Tehdyn Elämän polkua kulkevista luovista persoonallisuuksista.