Aulis Jalkasen taideperinnölle valoisia näkymiä

Uutiset
Aulis Jalkasen teoksia Kellarikallerian näyttelyssä Suonenjoella. Kuva Olli Lähdesmäki / MSL.

Vielä jokin aika sitten vallitsi huoli suonenjokelaisen ITE-taiteilija Aulis Jalkasen (s. 1935) taiteen säilyttämisestä tuleville sukupolville.

Nyt on saatu aikaan positiivista liikehdintää. 17.11.2022 kokoontui Suonenjoella usean henkilön moniammatillinen ryhmä kartoittamaan erilaisia vaihtoehtoja siitä, miten säilyttää Jalkasen kotitila elämyksellisenä kotiseudun matkailukohteena.   

Suonenjoen taideseura on kuluvan syksyn aikana esitellyt Aulis Jalkasen laajaa tuotantoa Kellarikallerian näyttelyssä. Näyttelyn juuri päättyessä on löytynyt ratkaisu teosten säilyttämiseen lämpimässä, lukollisessa varastossa.

Myös Jalkasen kotitalon kohtalo on saanut joukon innokkaita ihmisiä pohtimaan koko taidekokonaisuuden tulevaisuutta. Suunnitelmissa väikkyy, että tammikuulla perustettaisiin Aulis Jalkasen kotitilan kannatusyhdistys. Puuhahenkilöt toivovat mukaan Aulis Jalkasen ja suonenjokelaisen kotiseudun, kulttuurin, taiteen, historian ja matkailun ystäviä laajoin joukoin kohteen kehittämiseksi luomaan Sisä-Savon vetovoimaa.

Maaseudun Sivistysliitto on mukana Aulis Jalkasen taideperinnön vaalimisessa. Olemme esitelleet hänen taidettaan päätösvaiheessa olevan pohjoissavolaisen ITE-taiteen kartoitushankkeessa ja sen julkaisuissa. Olemme myös valinneet kymmenkunta teosta valtakunnalliseen ITE-taiteen kokoelmaamme, jonka kautta teokset saavat K.H.Renlundin museossa ammatillisen huolenpidon ja niitä voidaan lainata myös muiden museoiden näyttelyihin.

Aulis Jalkanen on tulevaisuuden näkymistä erittäin onnellinen ja kiitollinen kaikille, jotka ovat hänen taideperinnöstään kiinnostuneet, huolestuneet ja huolehtineet. Hän välittää kiitoksensa yhdistyksille ja tahoille jotka avat auttaneet jo nyt ja ovat tukena myös tulevaisuudessa.

Kua Aulis Jalkasen Kellarikallerian näyttelyn julisteesta. Valokuva Anja Jääskeläinen.