Arkkiatri Risto Pelkosen kaarnaiset pienoishahmot ilahduttavat nyt HUS:n Syöpäkeskuksessa

Uutiset
ITE-kaarnalaiva. Kuva: Risto Pelkonen.

Lääkärikunnan vanhimman, arkkiatri Risto Pelkosen (s. 1931) kaarnaveistosten näyttely avautui 1.3.2024 HUS:n uuden Siltasairaalan tiloissa. Viehättävät kaarnaiset pienoishahmot ovat ehtineet kiertää lukuisissa näyttelyissä niin Suomessa kuin maailmalla. Nyt veistokset ovat asettautuneet Syöpäkeskuksen kahvila-aulaan ilahduttamaan sairaalan potilaita, työntekijöitä ja vierailijoita.

Lääketieteen ansioistaan tunnettu arkkiatri Pelkonen on vankka luovuuden, käden taitojen ja ihmettelemisen kyvyn puolesta puhuja. Oman taiteellisen tekemisensä hän aloitti veistellen lastensa iloksi pieniä kaarnahahmoja. Vuosien saatossa hahmoille muotoutui henkilöllisyydet ja persoonalliset piirteensä, ja niiden välille kutoutui perhe- ja sukusiteiden verkosto tarinoineen ja salaisuuksineen. Lopulta kasvoi kokonainen Tuohelan kylän väki, kuvitteellinen kylä, joka sijoittuu 1950-luvun itäiseen Suomeen.

Arkkiatri Pelkonen on lahjoittanut Tuohelan kylän miniatyyrimaailman Maaseudun Sivistysliiton ITE-taiteen kokoelmaan, josta käsin aiempaa näyttelytoimintaa on organisoitu. Nyt iso osa hahmoista on siirtynyt pitkäaikaislainana esille sairaalanäyttelyksi Helsinkiin. Kokonaisuutta Pelkonen on täydentänyt aivan uusilla hahmoilla. Näyttelyn ovat installoineet kuraattori, taiteilija Paavo Halonen ja kuraattori Liisa Heikkilä-Palo. Näyttelyn vitriineissä voi nähdä Tuohelan kaarnakansaa erilaisissa toimissa ja tilanteissa.

Tuohelan kylän väkeä on nyt kauniisti esillä HUS:in Syöpäkeskuksen kahvila-aulassa. Kuva: HUS / Marika Kokkinen-Eurén.
Tuohelan kylän väkeä. Kuva Risto Pelkonen.

Uusi painos Tuohelan kylän väki  -kirjasta

Risto Pelkosen kirja Tuohelan kylän väki kertoo kaarnakansan elämästä ja edesottamuksista, Veli Granön valokuvien ryydittämänä. Tarinoiden kautta hahmottuu muutaman vuosikymmenen takainen ajankuva ja yhteiskunta eri kansankerroksineen ja ammattikuntineen. Tarinoista huokuu arkkiatrin elämänviisaus ja empatia. Yksi Tuohelan väeltä saatava tärkeä neuvo on: ”Pitäkää yhtä!”

Kirja ilmestyi vuonna 2011 Maahengen kustantamana. Nyt kirjasta on ilmestynyt Kustannus Oy Duodecimin julkaisema uusi painos, johon Pelkonen on kirjoittanut uusia tarinoita ja Granö ottanut lisää valokuvia. Kirja julkistettiin näyttelyn avaamisen yhteydessä.

Tuohelan kylän väki -näyttely Visit ITE -kohdesivulla.

Kirjan tilaukset Duodecimin verkkokaupasta.