Tuohelan kylän väkeä HUS:n Syöpäkeskuksessa Helsingissä

Etelä, Uusimaa, Aukioloaikoina, Näyttely
Näyttelykuva HUS:in Syöpäkeskuksen kahviosta. Kuva: HUS / Marika Kokkinen-Eurén.

Arkkiatri Risto Pelkosen (s. 1931) viehättävien kaarnaveistosten näyttely Tuohelan kylän väki on pysyväisluonteisesti esillä HUS:n uuden Siltasairaalan tiloissa, Syöpäkeskuksen kahvila-aulassa.

Lääketieteen ansioistaan tunnettu arkkiatri Pelkonen on vankka luovuuden ja käden taitojen puolesta puhuja. Oman taiteellisen tekemisensä hän aloitti veistellen lastensa iloksi pieniä kaarnahahmoja. Vuosien saatossa hahmoille muotoutui henkilöllisyydet ja persoonalliset piirteensä, ja niiden välille kutoutui perhe- ja sukusiteiden verkosto tarinoineen ja salaisuuksineen. Lopulta kasvoi kokonainen Tuohelan kylän väki, kuvitteellinen kylä, joka sijoittuu 1950-luvun itäiseen Suomeen.

Osa Tuohelan kylän hahmoista on sairaalanäyttelyssä Helsingissä tuoden iloa potilaille, henkilökunnalle ja vierailijoille. Näyttelyyn voi tutustua Syöpäkeskuksen kahvilan avoinna ollessa.

Risto Pelkonen on kirjoittanut myös kirjan Tuohelan kylän väki. Kirjasta voi tarkemmin tutustua kaarnakansan persoonallisiin hahmoihin ja kylän elämään sekä tarinoista hahmottuvaan arkkiatrin elämänviisauteen. Kirjaa voi tilata kustantajalta Duodecimin verkkokaupasta.

Teksti: Raija Kallioinen, MSL. Kuvat: Risto Pelkonen ja HUS / Marika Kokkinen-Eurén.

OSOITE HUS Syöpäkeskus, rakennus 2, kahvila-aula, Haartmaninkatu 4, Helsinki
AVOINNA Syöpäkeskuksen kahvilan aukioloaikoina ma–pe 7.30–15.00
LISÄTIETOA Uutinen näyttelyn avautumisesta

Yksityiskohta HUS:in Syöpäkeskuksen näyttelyvitriineistä. Kuva: HUS / Marika Kokkinen-Eurén.
Tuohelan väkeä. Kuva: Risto Pelkonen.