Moltsiantien veistospuisto

Blogit

ITE PIRKANMAALLA / Kangasala
Teksti ja kuvat Leena Peltokangas

Kangasalan Sahalahdella Moltsiantien varressa postilaatikkoa vartioi metalliromusta rakennettu ukkeli. Vieressä on puinen tornimainen mökki, johon syttyvät valot pimeän aikaan. Toisen pihatien kulmassa ohikulkijoita tervehtii teräväkatseinen ja varsin hauska lintuhahmo. Täällä taitaa asustaa ITE-taiteilija.


Antti Ahtiainen on tehnyt elämäntyönsä sähkömiehenä aluksi Hämeen sähkössä ja sitten Saarioisilla, kuten moni muukin sahalahtelainen. Innostus veistosten tekemiseen alkoi jo 80-luvulla. Vuonna 2010 hän jäi eläkkeelle ja sen jälkeen aikaa on ollut enemmän.

Metalliromusta on syntynyt useita veistoksia ja Ahtiainen on rakennellut myös mekaanisia teoksia. Tienvarressa pyörii tuulimylly, jonka jalustassa mies hakkaa halkoja tuulen tahtiin. Autotallin katolla kurvaa lentokone.


– Ajattelin, että jonkinlainen tuuliviiri pitäisi katolle saada ja hetken mielijohteesta tein tuonne autotallin katolle lentokoneen. Se on tehty alumiinipellistä ja moottoreina on vanhoja kanalan puhaltimia. Kun tuuli pyörittää potkureita, koneeseen syttyvät lentovalot.

Antti Ahtiainen on vuosien saatossa tehnyt useampia kymmeniä moottorisahaveistoksia, mutta ne kaikki on annettu pois. Metalliset teokset sen sijaan koristavat pihapiiriä ja Moltsiantien varressa on niistä koottu pienoispuisto.

Ahtiainen käyttää kekseliäästi kierrätystavaraa ja hitsaa metalliromusta monenlaisia eläin ja ihmishahmoja.

– Yksi linnuista sai vartalonsa keskuslämmityspannun paisuntasäiliöstä, vähän peltiä lisäksi ja rehukairan kierukoista tein sille jalat. Sitten pintaan spraymaalien loppuja väreiksi.

– Traktorin rakentelin kaikenlaisesta romusta. Siinä on niittokoneen pyöriä, haravakoneen rattaita, kanalan tuuletin, jauhesammutin ja betonimyllyn suojakuorta. Kanalan ruokintaketjusta on tehty traktoria ajava mies, kattila päässä käy hatusta.

Kanalassa käytetty metallinen ruokintaketju tai –kisko on verkkomainen materiaali, joka toistuu useissa Ahtiaisen teoksissa. Veistospuiston perällä oleva parimetrinen kurki on taidokas esimerkki ketjun käytöstä. Veturi on syntynyt vanhoista auton vanteista, runkona on vanha painesäiliö. Kilpikonna on saanut kilpensä vanhasta rautapadasta.

Antti Ahtiainen ITE teossa -kirjan kannessa, kuva Veli Granö.