Luontoa rakastava maalari

ITE SAIMAALLA
Teksti ja kuvat: Minna Tuuva.

Monilahjakas Petri Turunen on taidemaalari, muusikko, sanoittaja, videotaiteilija ja luonnonrakastaja.

Taide alkoi kiinnostaa Turusta murrosiässä, jolloin hän alkoi käydä taidenäyttelyissä. Koulussa piirustuksen opettaja antoi kritiikkiä Turusen tavasta rajata hahmot mustalla. ”No en mie niitä neuvoja oo kuunnellu. Mustaakin tullu käytettyä hyvinki agressiivisesti”, Turunen toteaa huvittuneena. Parikymppisenä Turunen alkoi harrastaa taidetta vakavammin. Jotain piti ryhtyä kokeilemaan, ”kun ei oikein tienny mitä elämällä tekkee”. Turusen äiti osti hänelle ensimmäiset värit. Siitä lähtien harrastus kehittyi, ja ensimmäisen yksityisnäyttelyn Turunen piti Kerimäen kirjastossa 1989.  Turunen on saanut apurahojakin, mutta toteaa, ettei taiteen teosta ole koskaan ollut elinkeinoksi asti.

Turusen aiheissa näkyy hänen rakkautensa luontoon ja halu suojella luontoa. ”On niissä jotain luontoteemaa, enemmän kuin henkilöteemaa”, Turunen myöntää. Maalausten lisäksi Turusen tuotannosta löytyy kollaaseja, joissa on käytetty luonnonmateriaaleja, vaikkapa sarvia ja puunkappaleita. Hän on tehnyt myös puuveistoksia. Kun Turunen maalaa, hänellä on monta teosta kerrallaan työn alla. Osa valmistuu ja osa ei. Joskus on vaikeaa tietää milloin työ on valmis. Maalausta ei saa ”tehdä tukkoon”, jotta tuoreus säilyy.

Vuonna 2011 Turusella oli yksityisnäyttely Savonlinnan maakuntamuseossa. Näyttelykirjassa todettiin Turusen taiteesta löytyvän vertailukohtia Gallen-Kallelaan, Picassoon, kansantaiteeseen ja ITE-taiteeseen. Vaatimaton Turunen vierastaa vertailua arvostettuihin taiteilijoihin. Tyylinsä hän kertoo olevan ”vähän mitä sattuu”.  Hän allekirjoittaa kuitenkin näyttelykirjassa olevan luonnehdinnan taiteen teon merkityksestä: ”Maalaaminen on minulle tapa sanoa, että olen olemassa.”

Maakuntamuseon näyttelyn jälkeen Turunen on keskittynyt maalausta enemmän musiikin tekoon. Turusen bändi rt44band (Rantatie 44) soittaa rock-blues-henkistä musiikkia. Turunen on säveltänyt ja sanoittanut bändin kappaleet ja tehnyt myös levynkansia ja videoita. Sanoituksissaan Turunen pohtii aidon korpifilosofin tapaan elämää, maailman- ja luonnontilaa, ihmisyyttä.