Liiterigallerian taitava isäntä

TE SAIMAALLA
Teksti: Minna Tuuva. Kuvat: Kimmo Heikkilä, Minna Tuuva.

Raimo Suhosen ansiokasta uraa taidemaalarina voisi pitää melkein ammattimaisena, mutta Suhonen kokee kuitenkin kuuluvansa mieluummin ITE-taiteen saralle. Teini-iässä puuveistosten teolla alkanut ura sisältää useita kymmeniä näyttelyitä. Suhosen asuessa Mikkelissä näyttelyitä oli parhaimmillaan peräti viisi yhden vuoden aikana.

Autoalalla työuransa tehnyt Suhonen harjoitteli maalausta maalaamalla ikoneita ja kopioita Suomen taiteen klassikoista. Taideharrastuksen alkaessa paljastui myös asia, jota Suhonen ei ollut ennen tiedostanut: hän on punavihersokea. Tätä taustaa vasten Suhosen ultrarealistiset teokset näyttävät entistä vaikuttavammilta, koska hänen on täytynyt opetella maalamaan värit kantapään kautta. Suhonen on onnistunut tässä erinomaisesti, sillä punavihersokeus ei näy millään tavalla hänen teoksissaan. Kaupunkinäkymät Mikkelistä, muotokuvat, maisemat ja eläimet ovat kuin elävästä elämästä.

Suhosen vaimo Kristina on ollut suurena tukena taiteellisella uralla. Vaimo kannustaa miestään maalauksessa ja osti harrastuksen alussa hänelle ensimmäiset kunnolliset väritkin. Artenomin koulutuksen saanut Kristina Suhonen ymmärtää itsekin taiteellisena henkilönä puolisonsa maalausintoa, eikä ole toppuuttelemassa turhan päiten. Raimo Suhonen maalasi vuonna 2017 puolen vuoden aikana peräti nelisenkymmentä taulua. 

Kristina-vaimo on ollut aktiivisesti mukana myös näyttelytoiminnassa. Näyttelyn rakennus, markkinointi, valvonta ja purku on tullut tutuksi vuosien aikana. ”Jokaisen menestyvän miehen takana on nainen. Kyllä se pitää paikkansa ihan oikeasti,” Kristina toteaa. Suhoset ovat jo yli kymmenen vuoden ajan pitäneet kesäisin näyttelyä kotipihansa Liiterigalleriassa.

Raimo Suhonen vaikuttaa siistin ja realistisen tyylinsä perusteella olevan hyvin täsmällinen ja tarkka ihminen. Hän ei halua näyttää keskeneräisiä töitään edes vaimolleen. Maalauksen vaiheista hän toteaa: ”Siinä vaiheessa, kun lähtee tekemään kuvaa, niin siinä vaiheessa tuntuu kaikkein mukavimmalta. Että mitä siitä syntyy loppujen lopuksi? Kun on pohjustanut sen kankaan hyvin ja siihen vetelee ensimmäisiä muotoja. Ja tietysti se lopputulos on sitten kaikkein parasta.”

Suhosen julkisia töitä löytyy Mikkelin Tuomiokirkkoseurakunnasta sekä Heinolan ja Pieksämäen kunnantaloilta. Suhonen on Mikkelin taideyhdistyksen ja Suomen taiteilijat ry:n jäsen.