ITE-tuunaaja

Blogit

ITE PIRKANMAALLA / Kangasala
Teksti, kuvat ja videot: Leena Peltokangas

”Käännyt siitä ensimmäisen palmun kohdalta vasemmalle ja olet perillä.” Näillä ajo-ohjeilla päätyy Kangasalan Kuohenmaalla asuvan Josi Niukkasen kotipihaan, Roineen rantamille. Oikean palmun lisäksi metsänreunassa, peltojen keskellä tulijaa tervehtivät vaaleanpunaiset flamingot. Pihan vanhassa veneveistämössä luodaan uutta elämää monenlaisille vanhoille esineille.

Käytettyä vanhaa tavaraa on tarttunut mukaan muun muassa kirpputoreilta ja ystävien nurkista. Josi Niukkanen esittelee ensimmäiseksi vanhanaikaisten polkupyörien malliin tehtyjä pihakoristeiksi tarkoitettuja velocipedejä. Vajassa odottaa myös juhannuksen alla Hauholta tuotu vanha piano, josta Niukkanen kaavailee baarikaappia.

Niukkanen on tehnyt pitkän uran sähköasentajana, mutta on ollut viimeiset vuodet työttömänä. ”Täytyy olla jotain tekemistä sekä käsille että päälle. On hieno tunne, kun saa jonkun suunnittelemansa teoksen valmiiksi. Teen näitä lähinnä omaksi ja ystävieni iloksi”, kertoo Niukkanen. Valmiita töitä on kertynyt parisenkymmentä ja tuplasti lisää on tekeillä. Vajaan on pinottu ruostunutta piikkilankaa, josta syntyy linnunpesiä. Nurkassa kuivuu Roineen pohjasta talteen kerättyä uppopuuta. Vanhoista uuniastioista on valmiina amppeleita kasveille. Koristeiden ja käyttöesineiden ohella Josi Niukkanen tuunailee myös valaisimia. Esimerkiksi käytetyistä pesukoneen rummuista on kehkeytymässä valaisimia ulko- ja sisäkäyttöön. Vanhoista tapettiteloista on syntynyt valonlähteitä niin ikään. Myös kitara on saanut sisäänsä valot ja baarikaapin.