Hevosmies Kihniöstä

Blogit

ITE PIRKANMAALLA / Kihniö
Teksti, kuvat ja video: Leena Peltokangas

Mekaaninen suomenhevonen Late osaa pissata ja sen päästä kuuluu hevosaiheista musiikkia. Late vetää moottorin voimalla perässään satavuotiaita kärryjä ja keikuttaa päätään mennessään. Paavo Kortesaaren nikkaroimasta hevosesta on tullut lasten suosikki.

Kihniön Linnankylässä tummat pilvet seilaavat taivaalla ja odotamme sateen loppumista, jotta pääsisimme Late-hevosen kanssa ajelulle. Paavo Kortesaaren rakentama Late-hevonen odottaa tyynenä pihamaalla. Kortesaari tunnetaan Kihniössä vanhojen autojen, mopojen ja moottoripyörien harrastajana. Hevonen on siis uusi aluevaltaus, mutta moottori siihenkin liittyy.

– Tyttäreni aikanaan toivoi omaa hevosta, eikä sitä toivetta oikein voinut toteuttaa, kun oltiin tiiviisti työelämässä. Ajatus on sen jälkeen hypännyt seuraavaan sukupolveen ja pari vuotta sitten tyttärentytär Melissa pyysi, että voisitko pappa hommata hevosen. Sovittiin, että jos pappa tekisikin hevosen ihan itse.

– Sain ystävältäni vanhat hevoskärryt sekä muut tarvittavat vermeet ja viime talvena askartelin Laten valmiiksi.

Hevosen runko on tehty harjateräksestä ja raudasta. Sen jälkeen on käytetty pahvia ja katiskaverkkoa sekä uretaanivaahtoa, johon Kortesaari on veistänyt muodon. Pintaan on laitettu lasikuitua ja lopuksi teos on maalattu suomenhevosen värein.

– Nämä kärryt ovat historialliset, sillä ystäväni Seppo Vallin äiti on aikanaan tullut Vallin taloon näillä kärryillä, joten tiedetään, että ne ovat ainakin sata vuotta vanhat, kertoo Kortesaari.

– Nahkatoppaukset olen entisöinyt, muuten kärryt ovat alkuperäisessä kunnossa.

Late on siinä mielessä erikoinen hevonen, että sille ei tarvitse antaa kauroja tai heiniä ja se onkin Paavo Kortesaaren mukaan halpa ylläpidettävä.

– Late kulkee moottorin avulla. Rakensin siihen mönkijän moottorin, satakymmenen kuutioisen ja siihen laitoin riittävästi välityksiä, että se kulkee normaalin hevosen vauhtia.

– Siinä on myös kampiakseli ja kiertokanget sekä vaijeri, joten kun etupyörä lähtee liikkeelle niin myös hevosen jalat alkavat liikkua.

Paavo Kortesaari, mekaaninen suomenhevonen, Kihniö 2017. Moottorilla käyvä liikkuva suomenhevonen Late, joka vetää perässään yli satavuotiaita kärryjä. Hevosen runko on tehty metallista, sisällä pahvia ja katiskaverkkoa, jonka pinnalla uretaanivaahtoa. Pinnoitus maalattua lasikuitua. Harjat ja häntä puretusta köydestä. Late on urospuolinen ja osaa pissata. Paavo Kortesaari on asentanut kärryihin myös radion ja kasettisoittimen, josta voi soittaa vuonna 2007 suomenhevosen satavuotisjuhliin ilmestynyttä kokoelmalevyä Suomenhevonen – kunnon hevonen. (Teksti: Leena Peltokangas).

Kortesaari on lisännyt Lateen myös muita erikoisominaisuuksia. Late osaa pissata ja ajaessa voi kuunnella tunnelmaan sopivaa musiikkia.

– Suomenhevonen täytti sata vuotta vuonna 2007 ja silloin julkaistiin kokoelmalevy Suomenhevonen – kunnon hevonen, jolla laulavat artistit Pate Mustajärvestä Mika Sundqvistiin.

– Asensin kärryihin kasettisoittimen ja kaiuttimia on eri puolilla. Tarvittaessa musiikki saadaan kuulumaan Laten päässä olevasta kaiuttimestakin.

Suomenhevonen Late on ihastuttanut ihmisiä menneenä kesänä Kihniön Aitonevan Kurajuhlilla, jossa juhlittiin turpeennoston valmistumista. Kortesaaren mukaan Late kiinnosti erityisen paljon paikkakunnan lapsia.

– Jalasjärvellä on syyskuussa lasten maatalousnäyttely ja sinne olisi tarkoitus Laten kanssa lähteä.

Late matkustaa pidemmät matkat auton perässä avomallisessa peräkärryssä. On hauskaa ajatella muiden tiellä liikkujien ilmeitä, kun Late pyyhältää harja tuulessa hulmuten kohti uusia seikkailuja.