Hahmoja virrassa

Blogit

ITE PIRKANMAALLA / Tampere
Teksti ja kuvat: Mikko Kallio

Tamperelaisen Maija Härkin kuvat vyöryvät lintujen ja hahmojen maailmasta.

Maija Härkin värikäs kuvamaailma on täynnä lintuja, ihmishahmoja, rakennuksia, portteja ja kuvioita. Kaapeista ja hyllyiltä nousee eteen teoksia kuin toisesta maailmasta. Ne kaikki ovat syntyneet selittämättömän tarpeen ohjaamana.

Hierojana toiminut Härkki oli 90-luvun puolivälissä kolmen kuukauden ajan aina aamulla herätessään tuntenut halun maalata. Taidealalla oleva tytär kannusti häntä aloittamaan piirtämisen ja opasti välineiden hankinnassa. Ilman koulutusta Härkki aloitti maalaamaan öljypastellein. Hän käsitteli pintaa pahvipuikolla, kunnes kasvot ilmaantuivat teoksiin vähitellen.

Maalatessaan Härkki katsoo vain kulloistakin yksityiskohtaa. ”Hahmot tulevat jostakin, välillä ne katoavat paperiin, välillä ne muuttavat sukupuoltaan mutta ne eivät koskaan oikeastaan häviä paperilta minnekään”, hän kuvaa tekemistään.

Maija Härkin tuotanto käsittää noin 250 piirrosta, maalausta ja kiviin maalattua kolmiulotteista teosta. Viime vuosina Härkki on tehnyt myös töitä lasille, kirjoittanut runoja ja äänittänyt musiikkia laulamalla.