Tuohelan kylän väki -näyttely

ITE-taide, Etelä-Suomi, Näyttely
Tuohelan kylän väki -näyttely HUS:in Syöpäkeskuksen kahvila-aulassa. Kuva: HUS / Marika Kokkinen-Eurén.

Tuohelan kylän väki -näyttely
Arkkiatri Risto Pelkosen kaarnaisia pienoishahmoja
HUS Syöpäkeskus, rakennus 2, kahvila-aula
Haartmaninkatu 4, Helsinki
Avoinna kahvilan aukioloaikoina ma–pe 7.30–15.00

Arkkiatri Risto Pelkosen (s. 1931) viehättävien kaarnaveistosten näyttely on pysyväisluonteisesti esillä HUS:n uuden Siltasairaalan tiloissa Syöpäkeskuksen kahvila-aulassa.

Lääketieteen ansioistaan tunnettu arkkiatri Pelkonen on vankka luovuuden ja käden taitojen puolesta puhuja. Oman taiteellisen tekemisensä hän aloitti veistellen lastensa iloksi pieniä kaarnahahmoja. Vuosien saatossa hahmoille muotoutui henkilöllisyydet ja persoonalliset piirteensä, ja niiden välille kutoutui perhe- ja sukusiteiden verkosto tarinoineen ja salaisuuksineen. Lopulta kasvoi kokonainen Tuohelan kylän väki, kuvitteellinen kylä, joka sijoittuu 1950-luvun itäiseen Suomeen.

Osa Tuohelan kylän hahmoista on 1.3.2024 avautuneessa sairaalanäyttelyssä Helsingissä tuoden iloa potilaille, henkilökunnalle ja vierailijoille. Näyttelyyn voi tutustua Syöpäkeskuksen kahvilan avoinna ollessa.

Risto Pelkonen on kirjoittanut myös kirjan Tuohelan kylän väki. Kirjasta voi tarkemmin tutustua kaarnakansan persoonallisiin hahmoihin ja kylän elämään sekä tarinoista hahmottuvaan arkkiatrin elämänviisauteen. Kirjaa voi tilata kustantajalta Duodecimin verkkokaupasta.