ITE-Aulis-kotimuseo Suonenjoella

Itä, Pohjois-Savo, Aukioloaikoina, Erikseen sovitusti, Kotimuseo
Aulis Jalkasen kotitalo on nyt yleisölle keskikesän ajan avoinna pidettävä kotimuseo. Kuva Mari Arvinen.

ITE-Aulis-kotimuseo Suonenjoen Herralanmäellä avaa näkymän vuonna 1935 syntyneen Aulis Jalkasen lumoavaan maailmaan.

Maaseudulla, metsän sylissä kasvanut ja elänyt taiteilija loi oman fantasiamaailmansa suomalaisesta metsän mytologiasta. Näitä tarinoita hän tulkitsee laajassa ja rikkaassa tuotannossaan; veistoksissa, maalauksissa, grafiikan vedoksissa ja runoissa. Kiinnostavan kokonaisuuden muodostavat kuvapäiväkirjat, joita Aulis Jalkanen on tehnyt 1950-luvulta lähtien. Säästäväisyys ja kierrättäminen korostuvat taidekokeiluissa – teoksia on syntynyt satamäärin mm. maitopurkeista leikatuille paloille. ITE-taiteilijan innovatiivisuus nähdä kaikissa materiaaleissa luovuuden mahdollisuus tekee katsojaan vaikutuksen, kuten myös teosten hämmästyttävä määrä ja taiteilijan sisintä esille tuovat sisällöt.

Kotimuseo kertoo, millaisissa oloissa pieni poika varttui, eli, teki töitä ja rakasti. Aulis Jalkanen viljeli pientilaansa ja ansaitsi elantoa metsätöissä ja kirvesmiehenä. Hän soitti instrumentteja, suunnisti SM-tasolla, oli äitinsä omaishoitaja ja löysi naisystävän aikuisena. 

Aulis Jalkasen hämmästyttävä taideperintö nousi laajempaan tietoisuuteen, kun Maaseudun Sivistysliitto vuonna 2022 ITE-taiteen kartoituksessaan löysi itseoppineen taiteilijan mukaan ITE-taiteen piiriin. Suonenjoen taideseura järjesti näyttelyn pitkäaikaisen jäsenensä tuotannosta ja nopeasti toimien perusti Jalkasen taideperinnön vaalijaksi yhdistyksen, ITE-Aulis ry:n. Yhdistyksen voimin – ja hämmästyttävän nopein toimin – on Aulis Jalkasen kotitalo saatu kotimuseoksi.

Aulis Jalkasen taiteilijaesittely kotisivullamme.
ITE-kartoitukset, ITE Pohjois-Savossa (2021–2022), MSL.

Valokuvat alla:
Kartta ITE-Aulis ry:n arkistosta.
Riitta Kärkkäisen kuvat kesältä 2023 ITE-Aulis-kotimuseosta.
Veli Granön kuvat Aulis Jalkasen kotitalosta ennen sen järjestämistä kotimuseoksi.

OSOITE Herralanmäentie 399, 77600 Suonenjoki (Suonenjoen keskustasta n. 5,5 km)
AVOINNA Kesällä 2024 kotimuseo on avoinna 25.6.–27.7. ti–pe klo 11–17 ja la klo 11–15. Ryhmille opastukset elokuun loppuun asti; sovi aika lähettämällä postia osoitteeseen iteaulis@gmail.com.
PÄÄSYMAKSU 5 €, ITE-Aulis ry:n jäsenet ilmaiseksi.
LISÄTIETOJA ITE-Aulis ry:n kotisivut ja Facebook-ryhmä.
ITE-AULIS RY Kotimuseota ylläpitävän yhdistyksen jäseneksi voit liittyä ottamalla yhteyttä yhdistykseen iteaulis@gmail.com.

Kuva: Riitta Kärkkäinen.
Kuva: Riitta Kärkkäinen.
Kuva: Riitta Kärkkäinen.
Kuva: Veli Granö.
Kuva: Veli Granö.