Raimo Flink

Tampere / Lempäälä (1940)

Kaikki ITE-taiteen työtavat ovat itseopittuja ja omaperäisiä, jotkut niistä suorastaan ainutlaatuisia keksintöjä. Raimo Flink on kehitellyt niksibetoniksi nimeämänsä rakennusmateriaalin, jossa betonin sitkoisuutta parannetaan lisäämällä sementin ja hiekan sekaan tekstiilikuitua. Betoniseoksen erityisominaisuutena on, ettei siitä tehtyjä rakenteita tarvitse raudoittaa. Niksibetoniseinään voi myös naulata tavallisilla rautanauloilla.

Flink on luonut helposti muokattavan niksibetoninsa avulla kesäkotinsa pihapiiriin Lempäälään koristeellisen taidepuutarhan. Sieltä löytyvät muun muassa kaktuspuutarha sekä muhkea mammutti, jonka sisään kätkeytyvään huvimajan pirtinpöydän ympärille mahtuu useita henkilöitä.

Kesällä 2017 Flink pystytti puutarhaansa valtavan palmun, Syöpämuistomerkin, jonka sanoma on toista kertaa syöpää sairastavalle taiteilijalle kipeän omakohtainen. Flink on halunnut omistaa teoksen syöpään menehtyneille entisille naapureilleen. Flink naapureineen asui tietämättään vuosikymmenien ajan kaatopaikan päälle rakennetussa rivitalossa, joka nyt on purettu asuinkelvottomana. Hänen tavoitteenaan on teoksen avulla herätellä ihmisiä kiinnittämään huomiota turvallisten ja myrkyttömien materiaalien ja maa-ainesten käyttöön asuntorakentamisessa.

Teksti: Minna Haveri. Kuvat: Veli Granö, Minna Haveri, taiteilijan kotiarkisto.

Katso video Niksibetoni: