Erkki Nousiainen
Kerava (1926–2016)
Keravalainen, työuransa SOK:lla tehnyt Erkki Nousiainen oli yksi niistä harvoista suomalaisista, joita voi kutsua aidosti visionääritaiteilijaksi samassa mielessä kuin outsider-taiteen suuriin nimiin kuuluvaa ranskalaista Augustin Lesagea tai Joseph Crépiniä. Hänen suhteensa taiteeseen rakentui syvän, ehkä jonkinlaiseksi näkyvän ja näkymättömän maailman väliseksi vuoropuheluksi luonnehdittavan henkisen yhteyden kautta.
Nousiaisen koti Keravan Kurkelassa oli kuin pieni taiteen pyhättö. Kerrostaloasunnon täyttäneistä puuveistoksista, afrikkalaisnaamioista, maalauksista, hopeaesineistä ja posliinilautasista välittyi vanhan maailman henki, kuten Nousiainen itse asian kuvasi. Teosten seasta erottui itsetehtyjä keramiikkaveistoksia ja suoraan seinään maalattuja ornamentteja sekä öljy-, pastelli- ja akryylimaalauksia pinoiksi asti. Suurin osa niistä on ”viestejä toisesta todellisuudesta”, joita Nousiainen tottui jo poikasena saamaan.
Nousiaisen teosten aiheena on yleensä jokin olemassaolon juonne. Ihmisten välisiä suhteita ja niihin liittyviä kiemuroita Nousiainen kommentoi esimerkiksi teoksessaan Suutelossa suolan maku (1995). Tunnelma ei ole sen enempää imelän romanttinen, katkera kuin epätoivoinenkaan, vaan pikemminkin toteavan leikillinen. Teksti ja kuva todistavat, kuinka ”edessä suudellaan” ja ”takana kuoppaa kaivetaan”. Kyse ei näytä olevan petoksesta, vaan jostain paljon suuremmasta, siihen suuntaan ainakin monttu risteineen tuntuu viittaavan.
Nousiainen kuvaa ihmiset raajoiltaan laajenevina, taustaan ja toisiinsa sulautuvina. Suurena säihkyvät silmät ja päätä ympäröivä koristeellinen värikehä tuntuvat olevan Nousiaisen teosten leimallisimpia piirteitä. Hahmojen vartalot sulautuvat ornamentaaliseen universumiin, jonka pisteiden kirjomassa todellisuudessa on yhtymäkohtia muiden visionäärien näkyihin, esimerkiksi juuri Lesagen ja Crépinin, mutta myös puolalaisen Władysław Lucińskin teoksiin.
Nousiaisen maalauksia on esitelty useissa näyttelyissä Suomessa, ja ulkomailla esimerkiksi Unkarissa. Vuonna 2010 Nousiainen edusti Suomea INSITA-triennaalissa Slovakian Bratislavassa.
Teksti: Arja Elovirta.
Kuvat: Marcus Riska / K.H. Renlundin museo
Vanhat kuvat taiteilijan asunnolta: Raija Kallioinen
***
Erkki Nousiaisen teoksia on Taide- ja museokeskus Sinkan kokoelmassa Keravalla sekä Maaseudun Sivistysliiton ITE-taiteen kokoelmassa.
Artikkelin kuvat ovat ITE-taiteen kokoelman teoksista.