Elma-Riitta Hannonen

Kuopio (1943)

Elma-Riitta Hannosen kodista löytyy kasseittain ja laatikoittain kollaaseja, esinekoosteita ja tekstiilitöitä. Hannosen teokset käsittelevät usein naisen elämää ja olemista. Joillakin töillä on omaelämänkerrallisia nimiä, kuten ”Elämäni jälkipyykki” tai ”Elämäni miehet”. Hannosta viehättävät myös naisten asut, ja hän muovaa niistä täysin omanlaisiaan. Värikkäissä lehtileikkeistä tehdyissä kollaaseissa mallin ”Fantasiahame” on tehty kahvikupeista ja hahmojen päistä kasvaa lintuja ja hyönteisiä.

Materiaaleiksi Hannonen saa lehtiä tuttaviltaan. Aikaa kuluu lehtipinoja selaillessa ja sopivia kuvia valitessa. Aihe ei ole Hannosella heti mielessä. ”Kuvat vain tulevat. On vaikea kuvailla, mistä ne tulevat.”

Teosten valmistumiseen on selkeä systeemi. Hannonen kerää pieniä yksityiskohtia lehtien kuvista leivoslaatikoihin ja lajittelee niitä värien ja aiheiden mukaan. Oman paikkansa löytävät siis vaikkapa linnut ja perhoset.

Hannonen on tehnyt vuosikymmenten aikana myös suuren määrän esinekoosteita, ”romukollaaseja”, kuten hän niitä nimittää. Useimmista romu- ja kierrätysteoksista on enää valokuvat jäljellä, koska ne on jouduttu tilanpuutteen vuoksi hävittämään. Kierrätystaiteen tekemiseen hän on saanut apua kuvataiteilijatyttäreltään.

– Sain maalla asuvan tyttäreni pihapiiristä kesäkäyttöön oman aitan, jossa työskentelin ja sain myös välillä apua esimerkiksi poraamisessa. Ei niitä töitä kerrostaloasunnossa olisi voinut tehdä.

Elma-Riitta Hannosen taiteen tekeminen alkoi käsitöistä, joita hän sanoo tehneensä niin kauan kuin muistaa. Ensimmäinen näyttely oli vuonna 1988, ja 90-luvulla Hannonen teki tekstiilejä myös tilaustöinä.

– Kun jäin eläkkeelle 2000-luvun alussa, minulla oli entistä enemmän aikaa tehdä, ja pystyin todella paneutumaan. Kun keskityn, olen nopea tekijä. Mielelläni teen työn loppuun samalla, jatkuvalla kädenliikkeellä, Hannonen esittelee kirjontatöitään.

– Kirjontatapani on sellainen, että en luonnostele tai suunnittele mitään, vaan kuva ja aihe tulevat suoraan.

Tuotteliaan Elma-Riitta Hannosen teoksia on ollut esillä useissa näyttelyissä vuosien aikana eri puolilla Suomea.

Teksti: Mikko Kallion alkuperäistekstistä toimitettu
Kuvat: Mikko Kallio

Hannosen ”EVVK” eli ”Ei vähempää voisi kiinnostaa” -nimisessä teoksessa ihmishahmot keskittyvät puhelimiinsa. ”Tuo nutturapää tuossa, olenkohan se sitten minä”, Elma-Riitta Hannonen arvuuttelee.

Ei valittuja sivuja