Aika, hiili ja voima

Blogit

ITE PIRKANMAALLA / Mänttä-Vilppula
Teksti ja kuvat Lauri Seppä

Suomeen Egyptistä 1990-luvun alussa saapunut taideseppä Said Ibrahim (s.1965) toi mukanaan taidetaonnan katkeamattoman jatkumon.

– Kun täytin kuusi menin aina koulun jälkeen isän pajalle Alexandriassa. Opin siellä aluksi veljieni kanssa isää seuraamalla. Kun lihakset alkoivat kasvaa sain siirtyä ahjon ääreen.

Perinteinen tekniikka ja sen omaksuminen on kulkenut Ibrahimin suvussa kansanomaisen oppimisen kautta, isältä pojalle, omaksumalla ja tekemällä. Isäänsä hän muistelee lämmöllä kunnioittaen.

– Hän oli köyhä seppä jolla oli isot unelmat.

Vuonna 2014 Mäntän Tammirantaan muuttanut Said on tehnyt omakotitalonsa koristeelliset aidat ja portit itse, samoin puutarhan amppelitelineet ja koristeet omakotitalon seinissä.

– Olen antanut teoksiani paljon pois ystävilleni ja osa suuri osa on varastossa pääkaupunkiseudulla.

Varsinainen ahjon ääressä työskentely on ollut muuton jälkeen tauolla muutaman vuoden ajan, mutta taideseppä on toteuttanut luovuuttaan pihamaalla hitsaamalla ja taivuttamalla rautaa. Kotipiirissä olevat teokset ovat mielikuvituksellisia ja vaikuttavan kokoisia.

– Teen mitä tunnen, nyt lähivuosina olen tehnyt näitä abstrakteja teoksia. Italialainen Barokkitaide on lähellä sydäntäni. Ihailen Leonardo da Vincia ja minua viehättää ajatus siitä, kuinka aikanaan taidetaonta kehittyi Italiassa: Oli aikaa ja mahdollisuuksia tehdä takoraudasta enemmän kaunista taidetta kuin aseita, Ibrahinm kertoo.

Hän on tutustunut myös suomalaiseen ja perinteiseen länsieurooppalaiseen taidetaontaan, mutta barokki kiehtoo eniten.

– Barokkitaiteesta ja sen viehätyksestä en voi päästä eroon, vaikka olen yrittänyt en pääse. Juureni ovat egyptiläisessä oppiperinteessä ja italialaisessa barokkitaiteessa, joka on intohimoni.

Said nostaa intohimon jopa taitoa tärkeämmäksi voimaksi.

– Voit olla pätevä ja oppinut, mutta ilman intohimoa et voi tehdä täydellä sydämellä.

Saidin sydämessä palaa intohimo ja ylpeys omaa tekemistä kohtaan.

– En voi olla tekemättä, kädet alkavat syyhyämään jos olen tekemättä. Paras tunne on se, kun saan mielikuvituksessani olleen teoksen valmiiksi esineeksi, se tekee minut onnelliseksi. Siinä yhdistyvät aika, hiili ja voima.

Isältä saadut opit ja rohkeus unelmoida vievät Said Ibrahimia luottavaisena kohti huomista ja takaisin ahjon ääreen.

– Olen nyt syksyllä perustamassa taidetakomoa Mänttä-Vilppula-alueelle. Tarkoituksena on tuoda markkinoille käytönnällistä ja käsityönä valmistettua puutarhataidetta.

Said Ibrahim on julkaissut videon taiteestaan