Niksibetoni-puutarha

Blogit

ITE PIRKANMAALLA / Lempäälä
Teksti: Lauri Seppä. Kuvat ja video: Minna Haveri.

ITE-taiteen tekemiseen käytetty tekniikka ja materiaali voivat olla tekijälle tuttuja työelämästä tai muusta arjesta. Osalla ITE-tekijöistä on oma ja ainutlaatuinen suhde työtapaansa; jopa niin vahva, että tekijä itse on keksinyt materiaalin ja sen työstötavan. Näissä tapauksissa liikutaan ITE-taiteen ytimessä.

Raimo Flinkin (1940) itse keksimästä ja kehittämästä niksibetonista valmistamat teokset edustavat ITE-taidetta, mutta kertovat myös keksijän rohkeudesta ja kokeilullisuudesta. Flink on luonut niksibetonin avulla kesäkotinsa pihapiiriin Lempäälässä koristeellisen puutarhan. Sieltä löytyvät muun muassa kaktuspuutarha ja muhkea mammutti, jonka sisään mahtuu useita henkilöitä.

Kesäkuun 2017 lopulla valmistui valtava palmu eli Syöpämuistomerkki-teos, jonka sanoma on vahva ja omakohtainen. Flink omistaa sen syöpään menehtyneille naapureilleen. Hän haluaa teoksen avulla kiinnittää huomion tulevaisuuden asuinrakentajien vastuullisuuteen turvallisten ja myrkyttömien materiaalien ja maa-ainesten käytössä.

Syöpämuistomerkki kohoaa korkealle niksibetoni-puutarhassa. Kuva Raimo Flink.
Palmun lehvästö saatiin paikalleen nosturin avulla. Kuva Lauri Seppä.
”Eivätkös nämä sitä ITE-taidetta ole?” kysyy itsensä keksijänä esittelevä Flink teostensa äärellä. Itse Tehty Elämä on määritelmä, joka päästää sisään kutsumatta.

Flinkin keksintöihin pääset tutustumaan hänen kotisivullaan.