Hämeen ITE-taiteen etsintäkuulutuksella haetaan itseoppineita nykykansantaiteilijoita

Maaseudun Sivistysliitto (MSL) kartoittaa ensimmäistä kertaa kattavasti ITE-taidetta Kanta- ja Päijät-Hämeen alueilla. Tavoitteena on löytää alueelta uusia visuaalisen nykykansantaiteen tekijöitä sekä teosympäristöjä, jotka kiinnostaisivat myös matkailijoita.

Uusien taiteilijoiden bongaamisen lisäksi hankekartoittajia kiinnostaa erityisesti se, millaisia ITE-teoksia hämäläinen kansanluonne synnyttää. Löytyykö Salpausselän notkoista aivan uusia ITE-taiteen tekemisen tapoja? Hämeessä ennestään tunnettuja ja kiehtovia ITE-kohteita ovat mm. Enni Idin mökki Padasjoella sekä Vesa Väänäsen veistoksia esittelevä Dorkin puisto Heinolassa.

Vuosien 2020–2021 aikana voi hankekartoittajilta tiedustella vinkkejä etsinnän tuloksista ja taiteilijalöydöistä. Kartoitustyötä voi myös seurata Facebookin ITE Hämeessä -sivulla.

MSL on kartoittanut ITE-taidetta eri puolilla Suomea ja nostanut itseoppineita taiteilijoita esiin näyttelyissä, tapahtumissa ja julkaisuissa jo 20 vuoden ajan. Visuaalisen nykykansantaiteen keräys- ja kartoitustyönä se on kansainvälisessä mittakaavassakin ainutlaatuinen. Vuoden 2020 ITE-taiteen juhlavuosi tulee näkymään myös Hämeessä monin tavoin.

Vinkkaa naapurista tai ilmoittaudu itse!

ITE Hämeessä -hanke pyytää yleisöltä apua Hämeen ITE-taiteilijoiden löytämiseksi. Vinkkejä keräävät hankekartoittajat Juho Haavisto ja Paula Susitaival. Apua tarvitaan, koska ITE-taide ja -kulttuuri saattaa kätkeytyä jokapäiväisen elämän keskelle ja on voimakkaasti tekijöidensä näköistä arjen luovuutta, joka ei etsi yleisöä näyttelyissä tai gallerioissa.

Vinkkaa taiteilijasta verkkolomakkeella: ilmoita.itehameessa.fi

Vinkkaa suoraan hankekartoittajille: 
Juho Haavisto, juho.haavisto@msl.fi, puh. 040 620 4564
Paula Susitaival, paula.susitaival@msl.fi, puh. 040 661 6292

Tietoa ITE Hämeessä -hankkeesta

ITE Hämeessä -hankkeessa kartoitetaan ja dokumentoidaan vuosien 2020-2021 aikana Kanta- ja Päijät-Hämeen omaperäisiä itseoppineita nykykansantaiteen tekijöitä sekä muita paikalliskulttuurin ja maaseutuperinteen kiinnostavia ilmentymiä. Tietoa ja materiaalia kootaan arkistoihin sekä näyttely- ja julkaisutoiminnan ja kulttuurimatkailun tarpeisiin. Tiedossa on jo nyt useita ITE-taiteilijoita ja ensimmäisiä uusia ilmiantoja jäljitetään.

Hanketta toteutetaan EU:n maaseuturahoituksella, jonka on myöntänyt Hämeen ELY-keskus.

Mitä on ITE-taide?
Lyhenne ITE tulee sanoista itse tehty elämä.  ITE-taiteen ilmenemismuodot ovat mitä moninaisimpia. Tunnusomaista nykykansantaiteilijoille on itseoppineisuus ja omaperäinen kekseliäisyys, mikä näkyy niin aiheiden, tekniikoiden kuin materiaalienkin runsaana kirjona. Usein tekemisen tekniikoina ovat moottorisahaveisto, tekstiili-, metalli- ja betonityöt ja teosten koostaminen kierrätysmateriaaleista, mutta uusia tekemisen tapoja löytyy ja syntyy uusien ITE-taiteilijoiden myötä. Nykykansantaiteilijat eivät jäljittele tunnettuja taiteilijoita tai tyylejä. Teokset ovat yksilöllisiä ja ottavat usein kantaa ajankohtaisiin aiheisiin.

Kuka on ITE-taiteilija?
Tyypillistä ITE-taiteilijoille on, että he eivät välttämättä miellä itseään taiteilijoiksi tai tekemistään taiteeksi. Ammatillista taiteen koulutusta heillä ei ole, vaan he ovat hankkineet oppinsa itse. Taideharrastajista he eroavat omaperäisyydellään ja sillä, että tekevät taidetta omassa arjen ympäristössään, usein omaksi ilokseen, tekemisen vimmasta ja kokeilemisen innosta.

Tiedustelut, juttuvinkit, haastattelupyynnöt
Paula Susitaival, paula.susitaival@msl.fi, puh. 040 661 6292
Juho Haavisto, juho.haavisto@msl.fi, puh. 040 620 4564
www.itehameessa.f

Lehdistökuvia
ePressin tiedotepankissa (uutisen lopussa)

ITE-taiteen juhlavuosi Hämeessä

Kohtalona luovuus – ITE ja kumppanit   
Hämeenlinnan taidemuseo 23.10.2020-7.3.2021

Tutustu ITE-pihapiireihin Hämeessä  
ITE retkipäivä -tempaus kutsuu 25.7.2020 retkelle ITE-ympäristöihin. Poikkea Enni Idin mökille Padasjoelle, Lahden Radiomäelle Johannes Ivakon patsaita katselemaan, Heinolan Dorkin puistoon Vesa Väänäsen teosten äärelle tai ihastelemaan Erkki Pekkarisen jättimäistä tuohiukkoa Vääksyn hotelli Tallukan pihaan. Voit myös kysyä oman naapurustosi ITE-taiteilijalta, sopiiko tulla katsomaan taidetta.

ITE-taiteen juhlavuoden muut tapahtumat löydät täältä:  
http://itenet.fi/2019/12/31/ite-taiteella-on-juhlavuosi-2020/