Sulkalan taidepiha Espoossa

Etelä, Milloin tahansa, Taidepuutarha

Jari Sulkala (s. 1968) teki pitkän työuran tehdaslaitosten teknisten laitteiden ylläpitotehtävissä. Pitkät päivät kuluivat koneiden alla, päällä ja joskus sisälläkin. Hän palasi usein kotiin hyvin väsyneenä ja turhautuneena. ”Elämäntyöni oli täysin näkymätöntä, vuosien uurastuksesta ei jäänyt mitään näkyvää. Ympärillä riehui pandemia ja ilmastonmuutos, nyt tuli vielä sota. Mieleen hiipi pelottava ajatus: mitä jos tätä maata ja maailmaa ei ehkä enää olekaan, kun kymmenen vuoden päästä pääsisin eläkkeelle.”

Sulkala päätti käyttää loppuelämänsä haluamallaan tavalla. Hän jätti tehtaan taakseen ja ryhtyi taiteilijaksi. Hän osti romuttuneen moottoripyörän ja teki siitä veistoksen. Kallis laite oli syöksynyt tieltä metsään ja aloittanut muodonmuutoksen, mutta se oli vasta alkua. Sulkala huomasi pyörän osissa orgaanisia muotoja. Pelkällä purkamisella ja osien paikan vaihtamisella hän loihti pyörästä loikkaavan peuran. Se sopii tekijänsä aatteen manifestiksi. Elämän suunta ja arvot ovat nyt lopullisesti toiset.

Pihassa seisoo teräksestä tehty iglumainen rakennelma, juuri valmistunut. Planetaarinen muoto kätkee sisäänsä mandalan muotoon toteutetun yrttitarhan.

Sulkala aikoo rakentaa pihaansa vielä yhtä ja toista. Katseltavaa on jo sen verran, että taiteilija on valmis ottamaan vierailijoita vastaan.

Teksti ja kuvat: Veli Granö, ITE-kartoitukset, ITE Uusimaaseutu (2022–2024), MSL. Exhausted-teoksen kuva Jari Sulkala.

OSOITE Mustansillantie 3, 02980 Espoo
AVOINNA Voi käydä päiväsaikaan, ottaen huomioon, että kyseessä on taiteilijan kotipiha
YHTEYSTIEDOT Jari Sulkala, puh. 050 361 1119

Exhausted-teoksen pohjana on miehenkorkuinen kivi, johon Jari Sulkala on hakannut pajavasaralla alumiinipellistä ukrainalaisen sotilaan väsyneet kasvot. Kuva taiteilijan kotiarkistosta.