Pyynikin aikamatkat – Koko Kylän Piha Tampereella

Etelä, Pirkanmaa, Milloin tahansa, Ateljee, Taidepuisto, Taidepuutarha

Koko Kylän Piha – tai Pyynikin aikamatkat – kutsuu kaikille avoimeen taidetilaan keskelle Tampereen kaupunkia. Korttelin kokoisesta taidegalleriasta löytyy tilaa oleskella ja tehdä taidetta, pelata pihapelejä, kesäisin hoitaa kasvimaata tai talvisin ottaa huimat kyydit jääliukumäessä.

Kaupunkilaisten suosimaa oleilupaikkaa pitää yllä ”taidetalkkari” Mika Pettissalo, jonka luotsaamana paikasta on kehkeytynyt monimuotoinen vapaan taiteen alue. Vertailukohtaa toteutukselle voi hakea vaikkapa Berliinin boheemeilta kulmilta.

Korttelissa on aikoinaan toiminut Tampereen kulkutautisairaala. Vuodesta 2003 lähtien tuolloin kuvataidetta opiskellut Pettissalo alkoi vapaaehtoisesti pitää huolta hukkatilaksi ja urbaaniksi kesannoksi jääneestä sisäpihasta. Hän ryhtyi luomaan sinne Pyynikin Aikamatkojen taidemaailmaa, joka tarjosi yhteisöllisen osallistumisen mahdollisuuksia kaikille halukkaille. Tekemisen myötä syntyi kierotalouteen perustuva kiinteistönpidon malli, joka toimii avoimena taidetilana.

Mutkikkaiden kaavoituskamppailujen jälkeen Tampereen poliitikot ovat peruneet korttelin täydennysrakennussuunnitelmat ja näkevät tilan edistävän kaupunkistrategian mukaisia arvoja – hyvinvointia, osallistumista ja yhteisöllisyyttä. Korttelista on kehkeytynyt valtakunnallisestikin ainutlaatuinen malliesimerkki tilasta ja toiminnasta, joka tarjoaa virkistäytymisen ja luovuuden mahdollisuuksia kaikille halukkaille.

Taidetalkkari Mika Pettissalo on koulutettu kuvataiteilija, mutta ITE-taiteen hengenheimolainen, itse tehdyn elämän todeksi tekijä. ”Jos on pienikin asia, joka ilahduttaa, se kannattaa tehdä”, hän pohtii.

OSOITE Pyhäjärvenkatu 8 / Kurilankatu 2, Tampere 
AVOINNA 24/7 
LISÄTIETOA: Tapahtumat Tampere, Facebook Pyynikin aikamatkat, Facebook Koko Kylän Piha

Kuvakaappaus AhlmanEdun videosta Tuntematon lähimatkailu: Pirkanmaa. Katso Mika Pettissalon haastattelu noin kohdasta 17 min. alkaen.