Middle of Nowhere -taidepuisto

Etelä, Kesänäyttely, Taidepuisto

Middle of Nowhere -taidepuisto sijaitsee pienessä, idyllisessä 300 asukkaan Kaukasten kylässä Hyvinkäällä. Luonnonläheinen ja tunnelmallinen kylä sijaitsee Hyvinkään kaakkoispuolella lähellä Tuusulan ja Mäntsälän rajaa. Vanhalle puutarhatilalle ja metsäluontoon levittyvä puisto esittelee laajan kattauksen ITE-taidetta ja jakaa tietoa muuallakin Suomessa olevista ITE-taidekohteista. Yleisöä palvelee kesäkahvila.

Kahden asialle omistautuneen yrittäjän, Pertti Riikosen ja Teijo Monnin intohimoisen työn tuloksena rakentuva puisto avautuu yleisölle kesäkuussa 2024. Avajaiskesän näyttelyssä nähdään ITE-taiteen huippunimien teoksia ja taideinstallaatioita.

Taidepuisto tarjoaa elämyksiä koko perheelle. Reitti kulkee pitkospuita pitkin läpi vanhojen kasvihuoneraunioiden taianomaiseen metsään. Reitille on rakennettu taideinstallaatioita ja sijoitettu yksittäisiä teoksia, jotka sulautuvat ympäröivään luontoon. Isoja ja pieniä ötököitä, taruolentoja, eläimiä ja erilaisia vempaimia vilisevän puiston omaperäiset ja kekseliäät teokset on tehty metallista, puusta, kivestä ja erilaisista kierrätysmateriaaleista.

Teksti ja kuvat: Design Spot ja MSL, ITE-kartoitukset, ITE Uusimaaseutu (2022–2024), Maaseudun Sivistysliitto.

OSOITE Koskenmaantie 187, Hyvinkää. Puistossa on parkkipaikka, kesäkahvila, wc.
AVOINNA Puisto avautuu 29.6.2024. Aukioloajat löytyvät puiston kotisivuilta.
LISÄTIETOA Kotisivu www.middleofnowhere.fi. Taidepuisto Facebookissa ja Instagramissa
YHTEYSTIEDOT info@middleofnowhere, Pertti Riikonen puh. 0400 587 518, Teijo Monni puh. 0400 491 537

Middle of Nowhere -taidepuisto Hyvinkään Kaukasissa avautuu yleisölle kesäkuussa 2024.
Moottorisahaveistäjä Juha Käkelän veistos Green Man toivottaa pihapiirissä tervetulleeksi taidepuistoon. Tämä on jo puiston rakentamisen vaiheessa osoittautunut suosituksi potrettien ottamisen paikaksi.
Auralaisen Pekka Lampisen Sarvipäätoteemit on nähty näyttelyissä aina Pariisia ja Kiasmaa myöten. Lopullisen kotinsa elinkaarensa loppuvaiheisiin ne ovat saaneet Kaukasten kylästä. (Kuva Heini Heikkilä, MSL.)
Vuoden 2021 ITE-taiteilijan Jori Tapio Kalliolan pianisti musisoi hämyisessä baarissa.
Romurinsessa Marjut Kauppinen on varsinainen somevaikuttaja – hänen FB-sivullaan on toistakymmentä tuhatta seuraajaa. Rinsessan oma taidevaltakunta Onnela Lapinlahdella Pohjois-Savossa vetää kesäisin satamäärin kävijöitä paikan päälle. Romurinsessan valtakunnallinen julkisuus kasvoi entisestään Vuoden 2022 ITE-taiteilijan tittelin myötä.
Jo edesmenneen Pekka Lampisen puuveistokset olivat tuhoutumaisillaan, mutta viime hetkellä Middle of Nowhere -taidepuiston perustajat osuivat paikalle ja pelastivat teokset uuteen kotiin. Kyläläiset-veistossarjalle on puistoon pystytetty suojaa antava kuisti.
Pekka Lampisen taidelintuja puiston omenatarhassa.
Pekka Lampisen pelastettuja töitä putkahtelee esiin kiehtovina yllätyksinä pitkin polun vartta.
Pekka Lampinen, Tanssi. Teos oli alun perin taulun kehyksissä kiinni. Kehykset olivat jo huonossa kunnossa, joten työ on irrotettu ja laitettu roikkumaan vaijerin varassa. Teos pääsee liikkumaan ilmavirran mukana, ja pariskunta siis oikeasti tanssii.
Vuoden 2020 ITE-taiteilijan viittaa kantanut Paula Huhtanen Nokialta Sarkolan kylästä villitsee värikkäällä taiteellaan ihmisiä iloismin tielle, luottamaan myönteisyyden voimaan.
Juha Käkelän Bigfoot vartioi taidemetsää. Teoksen ainespuu on peräisin puiston omasta metsästä.
Kovan luokan tekijänimiin kuuluu myös Tuomo Rantanen Punkalaitumelta. Rantasen laajaa veistosten tuotantoa on nähty lukuisissa näyttelyissä ja useana vuonna myös ITE-kesäkaupunki Parkanon puistoissa. Rantanen oli edesmenneen ITE-taiteilijan Alpo Koivumäen luottohenkilö Alpon Savannin teosten huollossa sekä Koivumäen postuumisti toteutetun veistoksen päätekijänä.
Kyösti Iitti tekee komeita metalliveistoksia. Hänen Enkelipuistonsa Pöytyällä on takuuvarma menovinkki. Välähdyksiä Iitin luomasta taideympäristöstä näet YouTube-videolta: https://www.youtube.com/watch?v=zzOAtMmJkig.
Päärakennuksen takaa löytyy viehättävä vanha omenatarha. Senkin kätköissä on taidetta.