Jorma Heiskanen

Sievi (1952)

Sonkajärveltä kotoisin oleva, Sievissä asuva Jorma Heiskanen on veistänyt pienestä pojasta lähtien. Alun perin puutarhuriksi valmistunut Heiskanen vaihtoi opintonsa pian mallipuusepäksi, ja tätä tietä hän ei ole katunut. Monesta muusta ITE-taiteilijasta poiketen hän aloitti tekemisensä jo hyvissä ajoin ennen eläkkeelle siirtymistä ja siirtyi vapaaksi taiteilijaksi.

Heiskasen puuveistokset ja -reliefit käsittelevät kotia ja sen ympäristöä – sieviläistä maisemaa peltoineen ja metsineen. Maaseudun elämä arkisine askareineen kiehtoo Heiskasta, ja eletty elämä piirtyy taltan avulla puiseen tauluun.

Puuveistokset syntyvät moottorisahalla ja puusta alkaa paljastua tuttuja aiheita: on karhuja, hylkeitä, sarvikuonoja ja kotkia sekä monia muita perinteisiä kotieläimiä ja eksoottisia eläimiä. Eläinhahmoiset työt ovat hellyttäviä muistuttaen mahdollisimman paljon alkuperäistä mallia. Siksi onkin luontevaa, että kun sieviläinen isäntä täyttää 50 vuotta, käännytään taiteilija Heiskasen puoleen ja tilataan vaikkapa komea emakko – ja mahdollisesti muutama suloinen porsas mukaan nisää imemään.

Perisuomalaisen puutaiteilija Jyrki Heiskasen elämässä on toteutunut ajatus, jossa työ, harrastus ja koti ovat kaikki samassa pihapiirissä. Ja se, jos jotakin, on vasta elämää, toteaa Heiskanen kahdeksanlapsisen katraan perheenpää.

Jorma Heiskasen töitä on ympäri Suomea luontokeskuksissa, Metsähallituksessa, lasten leikkipuistoissa ja yksityisessä omistuksessa. Jorma Heiskasen Hilppa-patsas pystytettiin vuoden 1932 pulatapahtumien ja konikapinan muistoksi ja suomenhevosen kunniaksi Nivalan Padinkiin vuonna 2005.

Teksti: Elina Vuorimies. Kuvat: Minna Haveri.