Eini Saukkonen

Parikkala (1929)

Eini Saukkosen tavattuaan on helppo uskoa, että taide edistää hyvinvointia. Vaikka vuosia on kertynyt kohta yhdeksänkymmentä, on pakko pysyä kunnossa, jos mieli halajaa suurten veistosten tekoon.

Saukkonen luo veistoksia kierrätysmateriaaleista. Lintuveistoksiaan varten hän on ensi tehnyt rungon raudoitetusta betonista ja päällystänyt sen sitten taidokkaalla, käsin maalatulla lasimosaiikilla.

Valokuvaamoyrittäjänä elämäntyönsä tehnyt Saukkonen on aina ollut ahkera käsityöihminen ja viherpeukalo, mutta suurten lintuveistosten myötä hänestä kuoriutui taiteilija. Itse muuratun grillin ja kekseliäiden pihakalusteiden lisäksi puutarhaa koristavat muun muassa kiven päällä uljaana seisova värikäs kukko ja muhkea pöllö, sekä joutsen, jonka sulat ovat syntyneet kahvikupeista ja -tasseista. Eniten huomiota on kuitenkin herättänyt valtaisa Riikinkukko, jonka komea pyrstö kurottuu lähes parin metrin leveyteen.

Kun riikinkukko oli esillä Suomen Käsityön museon Pehmeetä touhua – Nordic outsider craft -näyttelyssä vuonna 2018, se sai käsityötaiteen ystäviltä ihastuneen vastaanoton. Silloin Saukkonen päätti, että nyt loppuu näpertely. Hän päätti toistaiseksi luopua pienten käsitöiden tekemisestä ja keskittää voimansa uuden suurteoksen luomiseksi. Aiheeksi valikoitui kaikille tuttu Taistelevat metsot, josta alkoi parikkalalaisen omakotitalon kuistilla valmistua lasisulkainen versio. Aikataulu lintujen tekemiselle oli tiukka. Valmista piti olla kesäkuuhun 2019 mennessä, tähtäimenä tekijänsä 90-vuotispäiviä. Se on syntymäpäivälahja itselle.

Itselle on luotu myös taloa ympäröivä upea puutarha, jota Eini vuosia rakensi ja vaali, nyt jo edesmenneen miehensä Matin kanssa. Palkittuun paratiisipihaan kuuluu taiteen ja hallittujen kasvi-istutusten lisäksi runsaasti vesiaiheita. Vaikka vieraillessani on talvi, voi kuvitella miten kauniisti suihkulähde, lammikko ja puro elävöittävät vehreää näkymää.

Teksti ja kuvat: Minna Haveri

Eini Saukkonen kertoo työskentelystään Elina Vuorimiehen ja Minna Haverin videohaastattelussa:

Runsaasti Eini Saukkosen taiteesta ja upeasta pihasta kertovia lehtileikkeitä sekä valokuvagallerian löydät täältä:

http://www.ateljeekotisepposaukkonen.fi/omakotipiha/Lehtileike%20galleria/indeksi.htm
http://www.ateljeekotisepposaukkonen.fi/omakotipiha/Kuvagalleriat%202/indeksi.htm