Nyt piisaa pärinää: 27 veistäjää kisaa karhunveiston mestaruudesta Ilomantsissa

Karhufestivaali, Veistokilpailu, Uutinen
Karhufestivaalin veistäjät soittivat sahoillaan perinteisen avajaisfanfaarin Ilomantsin torilla perjantaina 13.8.2021.

Karhuveistäjien yhteinen päristysfanfaari moottorisahoilla aloitti kahdeksannen Karhufestivaalin veistokilpailut Ilomantsissa perjantaina 13.8.2021. Karhunveiston mestaruudesta kisaa tänä vuonna kaikkiaan 27 veistäjää eri puolilta Suomea. Kilpailu kestää perjantaista lauantaihin.

Veistäjistä 19 osallistuu myös tunnin kestävään pikakilpailuun sunnuntaina. Molemmissa kilpailussa teemana on Karhu ja pentu, joka haastaa pohtimaan ylisukupolvista vastuullisuutta ja kestävän kehityksen teemoja.

Ilomantsilainen kansanedustaja Hannu Hoskonen sanoi Karhufestivaalin sopivan niin paikkakunnan kulttuuriin kuin matkailustrategiaankin.

Yleisöä heti startista

Karhufestivaalin avajaistilaisuuteen Ilomantsin torille kerääntyi satoja ihmisiä seuraamaan veistäjien esittelyä. Tilaisuudessa puhunut ilomantsilainen kansanedustaja Hannu Hoskonen kiitteli Karhufestivaalin järjestäjää Maaseudun Sivistysliittoa ja Maaseudun Sivistysliiton Vaara-Karjalan kulttuuriyhdistystä paikkakunnalle merkittävästä työstä.

”Tämä karhunveiston tapahtuma on Ilomantsille paras mahdollinen juhla, se sopii niin kulttuuriimme kuin matkailustrategiaamme. Olemme tästä ylpeitä ja onnellisia”, Hoskonen totesi.

Hoskonen kertoi myös, että häneltä on eduskunnassakin kyselty, mistä puisia karhuja voi ostaa, ja nyt kansanedustaja viitoitti tien kauppapaikoille.

”Näin niitä täällä Karhufestivaalilla myynnissä, eli kannattaa tulla nyt Ilomantsiin ja hankkia karhu vaikka kesämökin kuistille.”

Hoskonen kehaisi myös Ilomantsin raitille ripoteltuja noin kahdeksaakymmentä puukarhua katukuvan elävöittämisestä. Aiemmista Karhufestivaalin veistokisoista syntyneet karhut viitoittavat reitin Ilomantsin pääteiltä ja torilta veistoalueelle.

Karhunveiston mestaruuskisa keräsi yleisöä veistopaikalle Karhumetsään heti puoliltapäivin perjantaina.

Yli 20 tuntia Karhulive-striimausta

Karhunveiston mestaruuskisa kestää perjantaista lauantaihin ja paikkana on niin kutsuttu Karhumetsä. Kun veistäminen alkoi kello 12 perjantaina, yleisöä alkoi kertyä purukäytäville heti patskusta, ja väkeä riitti aurinkoisessa kelissä iltaseitsemään saakka. Karhumetsässä kävijöitä oli päivän aikana noin 800, ja avajaiset ja festivaalin oheistapahtuma mukaan lukien perjantain väkimäärä meni reippaasti yli tuhannen.

Karhufestivaali pidetään viime vuoden tapaan koronatilanteen ehdoilla, ja ihmisiä muistutetaan turvaväleistä. Festivaali toteutetaan hybridinä, eli sekä paikan päällä turvavälein koettuna että videostriiminä Karhufestivaalin YouTube-kanavan kautta. Karhuliveä lähetetään neljän päivän aikana yli 20 tuntia.