Veistokilpailun tuomaristoa johtaa taiteilija Veli Granö

ITE-taide, Karhufestivaali
Taiteilija Veli Granö

Karhufestivaalin 2020 veistokilpailun tuomaristo on asetettu. Puheenjohtajana toimii taiteilija, valokuvaaja ja elokuvantekijä Veli Granö. Granö on ollut veistokilpailun tuomaristossa kerran aikaisemminkin, ensimmäisillä Karhufestivaaleilla vuonna 2014.

Veli Granö on toiminut taideopettajana mm. Aalto-yliopistossa ja Turun taideakatemiassa sekä professorina Kuvataideakatemiassa. Hän on valtakunnallisen ITE-taiteen kannatusyhdistys ITE ry:n puheenjohtaja. Yli kahden vuosikymmenen ajan hän on toiminut ITE-taiteen esiin nostajana sekä omassa taiteellisessa työssään että asiantuntijana Maaseudun Sivistysliiton hankkeissa. Tänä vuonna hän työskentelee MSL:n Satakunnassa toteuttaman ITE-taidehankkeen kartoitustehtävissä.

– ITE-taiteen 20-vuotisjuhlavuonna on Karhufestivaalin järjestäjille ilo ja kunnia saada Veli Granö johtamaan tuomariston työskentelyä, toteaa festivaalin johtaja Timo Reko.

Tuomaristossa monipuolista asiantuntemusta

Kilpailun tuomaristo koostuu järjestäjien valitsemista taiteen, puunkäsittelyn, luonnontuntemuksen ja paikalliskulttuurin edustajista.

Vuonna 2020 tuomaristossa ovat puunveistäjä Timo Kareinen Ilomantsista, Ilomantsin kunnan nimeämä metsästystä harrastava työterveyshoitaja Anna Puruskainen-Saarelainen, Itä-Suomen yliopiston metsätieteiden osastosta professori Timo Tokola sekä Stora Enson markkinointiasiantuntija Seppo Vihreäpuu.

Tuomariston sihteerinä toimii perinteiseen tapaan Maaseudun Sivistysliiton kulttuurituottaja Raija Kallioinen.

Arvioinnissa huomioidaan ”freestylen” henki

Tuomariston työtä ohjaavat etukäteen määritellyt arvioinnin kriteerit.

Tämänvuotisen veistokilpailun teema Vapaa tyyli – Freestyle antaa kilpailijoille huomattavasti enemmän vapauksia kuin moottorisahaveiston kilpailuissa on Suomessa totuttu. Veistosten pintakäsittelylle ei aseteta lainkaan rajoituksia, vaan veistäjiä kannustetaan ITE-taiteen hengessä käyttämään mielikuvitustaan ja kekseliäisyyttään.

Arviointiperusteissa tuomaristo ohjataan ottamaan huomioon vapaan tyylin henki ja veistosten toteutuksen omaperäisyys ja kekseliäisyys.

25 uutta veistosta tulossa Tuhannen karhun maahan

Karhunveiston mestaruuskilpailussa on tänä vuonna mukana 25 osallistujaa. Osa heistä käyttää kilpailun sääntöjen sallimaa avustajaa, joten kisakentällä nähdään kaikkiaan lähemmäs 40 tekijää. Mukana on puolenkymmentä uutta veistäjää, joukossa myös nuoria vasta-alkajia.

Karhuveistokset jäävät Ilomantsiin. Tulevina vuosina niitä nähdään kyläympäristöön levittäytyvässä Tuhannen karhun maan veistospuistossa.

Karhufestivaali kuuluu tänäkin vuonna Euroopan kulttuuriympäristöpäivien kansainväliseen ohjelmistoon.