Veistäjät tarttuivat vaativaan haasteeseen – liikkeen kuvaamiseen

Karhufestivaali, Veistokilpailu, Uutinen

Tulostiedote: GoBearGo / KouKarhuKou
Karhunveiston vuoden 2019 mestaruuskilpailu Ilomantsissa

Viikonvaihteessa 15.–17.8.2019 Ilomantsissa järjestetyillä Karhufestivaaleilla toteutettiin kovatasoinen karhunveiston mestaruuskilpailu. Sen teemana oli GoBearGo, suomeksi pilke silmäkulmassa KouKarhuKou. Teema haastoi veistäjät kuvaamaan liikettä ja toimintaa.

Moni kilpailija sanoi aihetta vaativaksi, ja näin myös tuomaristo sen koki. Liikkeen kuvaaminen on vaikeaa! Vaikka teoksen aihe liittyisi liikkeellä oloon, on vaikea saada liike näkyviin taiteellisessa ilmaisussa, totesi tuomariston puheenjohtaja Minna Tuuva.

Tuomaristo antoi kiitosta kilpailun korkeasta tasosta ja veistäjien antaumuksellisuudesta: “Kyseessä ei ollut irvistelemällä käyty kilpailu vastustajia vastaan, vaan ikään kuin yhden joukkueen korkeatasoinen suoritus. Puunveistäjät ovat kiinnostuneet toistensa työstä ja myös haluavat oppia toisiltaan.”

Sankat seuraajajoukot saanut kilpailu veti puoleensa myös lapsiyleisöä. Tuomaristo totesikin, että ihmisten keskelle levittäytyvä vuotuinen veistotapahtuma toimii kuin veistäjien antamana taidekasvatuksena.

Kaksipäiväinen mestaruuskilpailu veti 34 osallistujaa, ja lauantaina käydyssä pikaveistokisassa osallistujia oli 26. Suomen lisäksi oli kilpailijoita oli Virosta, Venäjältä ja USAsta.

Kuudetta kertaa järjestetty festivaali rikkoi aiemmat kävijäennätykset. Samaan aikaan Ilomantsissa järjestettyjen Villiruokafestareiden kanssa yhteinen kävijämäärä rikkoi 10.000 kävijän rajan.

Vuoden 2019 Karhufestivaalien veistokilpailuissa palkittuja: takarivissä Timo Nevalainen, Pekka Niskanen, Vladimir Almanov, Jari Kuokkanen, Leo Löppönen ja Juha Käkelä sekä eturivissä Erkki Rytkönen ja Igor Kyllinen.

Markku Tuominen Nurmijärveltä voitti mestaruuden

Mestaruuskilpailun voiton vei nurmijärveläinen Markku TuominenILU – Ilomantsin Urjeilijat -nimisessä teoksessa karhu voimailee pentujensa kanssa. Ilomantsissa syntyy enemmän karhunpentuja kuin vauvoja, oli teoksen humoristinen viesti, joka yhtyi hauskasti sen teknisesti hallittuun toteutukseen.

Mestaruuskilpailun voitti nurmijärveläinen Markku Tuominen teoksellaan ILU – Ilomantsin Urheilijat.

Toiseksi tuli oululaisen, venäläissyntyisen Igor Kyllisen teos Go Bear Go, jossa karhu hiipii korvat luimussa. Hidas liike on vangittu taitavasti yksinkertaisen tyylikkääseen veistokseen. Kolmanneksi tuli moottorisahaveiston grand-old-man Erkki Rytkönen Iisalmesta teknistä taitoa vaatineella veistoksellaan Keinu lapseni, keinu.

2. sija: Igor Kyllinen, Go Bear Go
3. sija: Erkki Rytkönen, Keinu lapseni, keinu

Tuomaristo myönsi kunniamaininnan venäläiselle Vladimir Almanoville Kalastajat-veistoksesta. Kalastavia karhuja kuvaava maalauksellinen veistos on muotokieleltään hallittu ja sisältää rikkaita yksityiskohtia. Karhujen lihakset ja turkki elävät, jopa varjot tuntuvat olevan liikkeessä. Alaosan vesikin tuntuu virtaavan ja pärskyvän.Vladimir AlmanovKalastajat-veistos valmiina

Vladimir Almanov
Vladimir Almanov
Kalastajat-veistos valmiina

Yleisö valitsi mestaruuskilpailun suosikikseen Timo Nevalaisen veistoksen Vaarattomat toisilleen. Teoksessa marjastava mummo ja karhut liikkuvat metsässä sulassa sovussa liki toisiaan.

Yleisöäänestyksen voittaja: Timo Nevalainen, Vaarattomat yhdessä

Pikaveistokisan voitto meni Venäjälle

Lauantaina 17.8. käydyssä karhunveiston pikakisassa palkinnot jaettiin yleisöäänestyksen perusteella. Voiton vei venäläinen Vladimir Almanov teoksellaan Kalastaja. Toiseksi tuli Pekka Niskanen Haapajärveltä teoksellaan Ystävät. Kolmanneksi sijoittui Timo Nevalainen Pyhäsalmelta veistoksella En ou muuta ottanna.

Vladimir Almanov, Kalastaja
Pekka Niskanen, Ystävät
Timo Nevalainen, En ou muuta ottanna

Maaseudun Sivistysliiton ITE-kokoelma täydentyi veistoksin

Karhufestivaalin sääntöjen mukaisesti Maaseudun Sivistysliitto voi valita kilpailun töistä teoksia omistamaansa ITE-taiteen kokoelmaan. Tällä kertaa valinnat tehtiin arvopohjalta, kuvaamaan sivistystyölle tärkeitä arvoja.

Igor Kyllisen veistos Go Bear Go on Suomeen muuttaneen venäläisen tekemä. Maahanmuuttajien kotouttamisessa on tärkeää elää yhdessä ja toimia rinnakkain, ja näin voidaan tehdä myös puunveiston merkeissä. Leo Löppösen Mörkö särki mailan -teos reagoi omaan aikaamme, kuten myös sivistystyössä täytyy tehdä. Kun veistäjältä katkesi jääkiekkoilevan karhun maila, asia ratkesi luovuutta käyttäen eli veistos sai uuden nimen. Juha Käkelän Omakuva-teokseen liittyi kyltti: Haluaisin niin kovasti olla karhu, mutta minusta tuli aasi. ”Rehti kilpailu on hieno asia, mutta kilvoittelu oman itsensä kanssa vielä tärkeämpää, sanoi MSL:n toiminnanjohtaja Paula Yliselä hauskan itseironisesta teoksesta.

Leo Löppönen, Mörkö särki mailan
Juha Käkelä, Omakuva

Erikoispalkintoja jaettiin

Vaara-Karjalan Osuuspankki palkitsi pikaveistokisassa Jari Kuokkasen teoksen Keihäänheittäjä. Pohjois-Karjalan sosiaaliturvayhdistys myönsi erikoispalkinnon Leo Löppösen Veto-teokselle.

Monipuolinen tuomaristo

Karhufestivaalin kaksipäiväisen kilpailun tuomaristoon kuuluivat puheenjohtajana kulttuurintutkija Minna Tuuva, moottorisahataiteilija Ulla Haglund, graafinen suunnittelija Kimmo Heikkilä, StoraEnson metsäasiantuntija Seppo Kiiskinen, Ilomantsin kuntaa edustanut ylirajavartija evp Asko Mäkinen, Puun Sielu Oy:n yrittäjä, taiteilija Natalia Podkolzina ja Puunveistäjät ry:n sihteeri, elämystaiteilija Marika Walldén. Tuomariston sihteerinä toimi kulttuurituottaja Raija Kallioinen Maaseudun Sivistysliitosta.

Tuomaristo kierroksella

Vuonna 2020 veistäjien teemana on Vapaa tyyli – Freestyle

Karhufestivaaleille Ilomantsissa on luvassa jatkoa. ITE-taiteen esittelyn 20-vuotisjuhlavuosi näkyy Maaseudun Sivistysliiton toiminnassa monin tavoin. Myös Karhufestivaaleille teema ulottuu niin, että 13.–15.8.2020 vietettävien festivaalien veistokilpailussa veistosten pintakäsittelyä ei haluta millään tavoin rajoittaa. Kilpailun teemana on Vapaa tyyli – Freestyle.