”Rokotus vanhojen ajoneuvojen neulalla” – kokoontumisajoissa 80 menopeliä Ilomantsissa

Karhufestivaali, Uutinen
Oki Mikkonen (oik.) ja Jari Palviainen ajoivat Ilomantsiin kuorma-auton vuosimallia 1960.

Tukin kuljetukseen käytetty Sisu Kontio vuosimallia 1960 komeili muiden hienojen menopelien joukossa Ilomantsissa lauantaina. Harrasteajoneuvojen kokoontuminen Karhufestivaalin 2021 aikana kokosi yhteen 80 ajoneuvoa: kuorma-autojen lisäksi traktoreita, henkilöautoja, mopoja, moottoripyöriä ja jopa leikkuupuimurin.

Joensuulainen Oki Mikkonen kertoi, että Sisu Kontio on perheen auto. Aikoinaan isä ja veljekset pitivät Karelia-matkat matkatoimistoa ja järjestivät muun muassa bussimatkoja.

”Tällä Sisulla ajettiin tukkia eri puolilta Pohjois-Karjalaan muun muassa Repolan sahalle Joensuuhun.”

Ajoneuvotapahtuma kokosi satamäärin yleisöä lapsista eläkeikäisiin.
Tämä kupla sopi hyvin Ilomantsissa pidetyn Karhufestivaalin teemaan.

Automiehiä kaikki tyynni

Oki Mikkonen sai vinkin Ilomantsin vanhojen ajoneuvojen tapahtumasta tutultaan. Hän on osallistunut myös veteraanikuorma-autoseuran valtakunnallisiin kokoontumisajoihin joka kesä. Mikkosen mukaan Sisu Kontio on tuunattu viimeisen päälle: joka paikka on purettu ja kunnostettu.

”Täytyy vanhaa kunnioittaa. Tällaisissa tapahtumissa näkee samanhenkistä porukkaa.”

Ilomantsiin kuskikaveriksi Mikkonen pyysi liperiläisen Jari Palviaisen, joka hänkin on kuulemma rokotettu vanhojen ajoneuvojen neulalla.

”Olen ikäni ollut automies, kuten isänikin, joten kai tämä tulee verenperintönä”, kertoi Palviainen, joka autoilijana ajaa työkseen täysperävaunuyhdistelmällä Keskon tavaroita.

”Tänne Ilomantsiinkin tuodaan Kuopiosta tavaraa kolme kertaa viikossa.”

Veli Hiltunen, järjestyksenvalvoja Teuvo Nissinen ja Heimo Kettunen olivat tyytyväisiä Ilomantsin tapahtuman menestykseen.

Museopelit myös käyttöautoina

Ilomantsin moottorikerho ry oli valmistelemassa harrasteajoneuvojen tapahtumaa jo vuoden 2020 Karhufestivaalin kylkeen, mutta korona peruutti suunnitelmat. Koronaa on edelleen, joten yhdistyksen Veli Hiltusen mukaan nyt päätettiin lähteä tapahtumaa toteuttamaan matalalla profiililla.

Ratkaisu kannatti, sillä vähäisestä ennakkomarkkinoinnista huolimatta linja-autoaseman molemmin puolin riitti väkeä päivän mittaan useita satoja, perheen pienimmistä eläkeikäisiin asti.

”Autot ovat täältä Pohjois-Karjalan alueelta, kolmasosa paikallisia ilomantsilaisia ja muut lähikunnista”, Hiltunen kertoi.

Hänen mukaansa Ilomantsissa on moottorikerholla kaikkinensa vireää harrastustoimintaa.

”Täällä on museoikäisiä autoja ihan vakituisina käyttöautoinakin. Autoja laitetaan ja ajetaan niin pitkään kuin pysyvät kunnossa.”

Ilomantsissa oli näytillä paljon järeääkin kalustoa, kuten kuorma-autoja ja jopa leikkuupuimuri.

Keikka myös hoitokotiin

Harrasteajoneuvojen iso tapahtuma järjestettiin Ilomantsissa nyt ensimmäistä kertaa. Hiltunen kertoo, että moottorikerho sai pyynnön myös Attendolta käydä esittelemässä muutamaa ajoneuvoa paikallisen hoitokodin asukkaille.

Hiltusesta oli hienoa, että ajoneuvoharrastajat ja yleisö lähtivät liikkeelle Ilomantsin tapahtumaan niin innolla. Kysyntää oli siis puolin ja toisin.

”Kuorma-autoja tuli Kiteeltä ja Joensuusta, mikä ei ole ihan yksikertaista eikä halpaakaan, sillä osa on bensamoottorisia.”

Ilomantsilainen Heimo Kettunen toi paikalle kaikkiaan yhdeksän masiinaa, kuten kuorma-auton, mopoja ja moottoripyörän. Pari Valmetin traktoriakin kökötti heti esittelyalueen tuloreitillä Mantsintien varressa.

”Laittelen näitä kapistuksia kotona omassa hallissa kahden kilometrin päässä keskustasta. On mukava tuoda työn tuloksia esille vähän toistenkin katseltaviksi.”

Valmet-traktori toivotti tervetulleeksi Ilomantsin harrasteajoneuvojen tapahtumaan 14.8.2021.