Legendaarinen Georg Ots soi Karhufestivaalilla 2021 – Jori Otsa & Mah’Orkka esiintyy 14.8. Kino Mantsissa

Karhufestivaali, Uutinen
Jori Otsa & MahOrkka: Kari Hartikka (vas), Rolf Storsjö, Jori Otsa sekä Turkka Wahlbäck. Kuva: Tuukka Ervasti.

Kauneimpia ikivihreitä, kaipuuta ja kaihoa on luvassa Jori Otsa & MahOrkka -yhtyeen konsertissa Ilomantsin Karhufestivaalilla 2021. Yhtye esittää virolaisen laulajalegendan Georg Otsin (1920–1975) tunnetuksi tekemiä kappaleita.

Yhtyeen solistia Jori Otsaa eli Jori Tapio Kalliolaa innoittaa Georg Otsin laulujen tyylikkyys. Sävelmät saavat hänessä aikaan liikutuksen tunteen.

”Näissä lauluissa puhutaan syvistä teemoista: rakkaudesta, toivosta, unelmista – ja niiden menettämisestä.”

Aiemmissa yhtyeissään Kalliola vältteli isoja aiheita, koska niistä laulaminen menee helposti liian äiteläksi meiningiksi – nykysanoittajat kun eivät hänestä yllä lähellekään aiempien tekstinikkareiden mittoihin.

”Georg Otsin aikakauden tekstintekijät olivat briljantteja. He osasivat käyttää suomen kieltä ja kertoa isoistakin asioista tyylikkäästi ja yhtä aikaa samaistuttavasti.”

Jori Tapio Kalliola on paitsi laulusolisti Jori Otsa myös Vuoden 2021 ITE-taiteilija. Kuva: Tuukka Ervasti.

Kaksi balalaikkaa ja harmonikka

Jori Tapio Kalliola on laulanut, levyttänyt ja keikkaillut 35 vuoden ajan useissa kevyen musiikin orkestereissa rokista bluesiin ja marginaali-iskelmästä avantgardeen. Ensikosketus Georg Otsin sävelmiin tuli jo lapsuudessa, kun hänen isänsä hyräili niitä.

Jori Otsa & MahOrkka on ollut kasassa vuodesta 2018 lähtien. Tuota ennen ajatus Georg Otsin kappaleiden esittämisestä oli pyörinyt Kalliolan pääkopassa kymmenisen vuotta. Hän halusi tuoda laulut radion arkistojen ja levyhyllyjen pölyttyneistä aarteistoista jälleen ihmisten kuulolle – sinne, missä väki liikkuu, eli kansankuppiloihin, pubeihin ja pieniin esiintymispaikkoihin.

”Tanssibändit ovat varmasti vuosien saatossa esittäneet esimerkiksi Moskovan valoja siellä täällä lavoilla, mutta itse tavoittelin toisenlaista toteutusta ja estetikkaa kuin iskelmää ja tanssimusiikkia. En halunnut liian viihteellistä enkä myöskään korkeakulttuurista.”

Yhtyeen soittimia ovat kontrabassobalalaikka, primabalalaikka sekä harmonikka. Kuva: Tuukka Ervasti.

Kalliola mietti yhtyeen kokoonpanoon ensin kontrabassoa, puhallinsoitinta ja pianoa, mutta ne tuntuivat liiallisilta ratkaisulta. Myöskään sähkösoittimia hän ei halunnut, vaan akustisuutta ja kansanmusiikinomaisuutta. Kaikki loksahti paikoilleen, kun mukaan tuli kaksi balalaikan soittajaa, Kari Hartikka, primabalalaikka, ja Turkka Wahlbäck, kontrabassobalalaikka, sekä harmonikkataituri Rolf Storsjö.

”Olennaista on maanläheisyys ja tietty rouheus. Haluamme mennä näiden laulujen juurille samaan tapaan kuin ne on jossain venäläisissä juottoloissa aikoinaan esitetty.”

Suomeksi yli 60 kappaletta

Jori Otsa & MahOrkka on myös levyttänyt kaksi albumillista Georg Otsin kappaleita. Vuoden 2020 tammikuussa syntyi Georg tule takaisin ja marraskuussa seurasi Harbor Georg. Syynä levyttämisen tiiviyteen on ollut ennen kaikkea korona, joka tyssäytti muusikoiden keikat pitkäksi aikaa lähes tykkänään. Pontta levyjen tekemiselle antoi myös Georg Otsin syntymän 100-vuotismerkkipaalu.

Georg Ots levytti suomeksi kaikkiaan yli 60 laulua. Jori Otsa & MahOrkka -kokoonpanon ohjelmistorepertuaarissa on tätä nykyä 45 biisiä.

”Mukana on myös instrumentaaleja ja muutamia sellaisiakin vanhoja venäläisiä lauluja, joita Georg Ots ei tiettävästi tehnyt koskaan suomeksi.”

Näitä muita Otsin venäjäksi levyttämiä kappaleita tulee myös yhtyeen levytrilogian päätöslevylle. Kalliolan mukaan tämä levy ilmestyy vuoden 2021 lopulla tai seuraavan alussa.

Jori Otsa & Mah’Orkka haluaa esittää musiikkiaan siellä missä on kansakin. Kuva: Kimmo Virta.

Äänen sävy kuin Otsilla

Jori Otsa & Mah’Orkka -yhtyeen kappaleita kuunnellessa tulee solistin äänestä mieleen itse Georg Ots. Kyse ei ole Kalliolan mukaan imitoinnista, vaan heille kahdelle on osunut geeniruletissa samanlainen äänen laatu.

”Olin joskus seitsemän vuotta sitten Mustat silmät -bändini kanssa Juttutuvassa Helsingissä, ja esiintymisen jälkeen tuli kaksi herrasmiestä kehumaan keikkaa ja kysymään, olenko huomannut, että minulla on sama väri äänessä kuin Georg Otsilla.”

”Näiden miesten kommentti vahvisti sen, mitä tuolloin olin jo itsekin miettinyt Otsin musiikin esittämisestä. Ääniemme sama väri oli bonus tälle kaikelle.”

Jori Otsa & Mah’Orkka -yhtyeen repertuaariin kuuluu yli 40 kappaletta. Kuva: Tuukka Ervasti.

Muuttuvat laulut

Georg Otsin lauluista ovat jääneet unohtumattomasti mieleen Moskovan valojen lisäksi tietysti muun muassa Saarenmaan valssi ja Rakastan sinua, elämä.

Jori Tapio Kalliolan mielestä Muuttuvat laulut tuo hienosti esiin Georg Otsin kappaleiden ydinajatuksia.

”Otsin suomeksi tekemät kappaleet ovat 80–90-prosenttisesti käännöksiä venäläisistä lauluista, mutta Rauno Lehtinen sävelsi ja Tuula Valkama sanoitti Muuttuvat laulut varta vasten hänelle.”

Kalliolan mukaan levytykset tehtiin Suomessa nopealla aikataululla välipäivinä, kun tiedettiin Otsin tulevan konsertoimaan Suomeen. Täysin uuden Muuttuvat laulut -kappaleen nuotit oli toimitettu etukäteen Viroon, mutta satamaan Otsia vastaan menneelle Lehtiselle selvisi, ettei lähetys ollut tavoittanut laulajaa.

”Eli äkkiä kirjoittamaan nuotit uudelleen! Kertoman mukaan Ots harjoitteli kappaleen illan ja yön aikana hotellihuoneessaan, ja Muuttuvat laulut saatiin purkkiin ensimmäisellä otolla.”

Muuttuvat laulut vuosien mennen
Aika pois paljonkin vie
Muuttuuko ihminen ja mihin suuntaan
Voi viedä huomispäivän tie

(Muuttuvat laulut)

Jori Otsa & Mah’Orkka esiintyy Ilomantsissa lauantaina 14.8.2021 kello 19. Paikkana on perinteikäs elokuvateatteri Kino Mantsi, Kauppatie 9. Lippujen ennakkomyynti Kansallistalolla, Ihmeiden ILO!TALO -näyttelyssä osoitteessa Yhtiöntie 8, Ilomantsi. Liput ennakkoon 10 euroa, ovelta 15 euroa, mikäli lippuja on vielä jäljellä.

Jori Tapio Kalliola on myös Vuoden 2012 ITE-taiteilija. Hänen töitään on esillä Ihmeiden ILO!TALO -yhteisnäyttelyssä Ilomantsissa 1.7.–15.8.2021. Jori Tapio Kalliolan taiteilijaesittely.

Katso myös:

Jori Otsa & Mah’Orkka -yhtyeen verkkosivut

Jori Otsa & Mah’Orkka : Muuttuvat laulut (virallinen musiikkivideo 2020)