Karhufestivaalin kysely: yli 90 % pitää festivaalia tärkeänä Ilomantsille

ITE-taide, Karhufestivaali, Veistokilpailu, Uutinen
Karhufestivaali-kävijä tutkii Timo Teittisen voittajateoksen, Maaseudun tulevaisuuden, ulottuvuuksia vuoden 2020 festivaalilla. Kuva Eija Irene Hiltunen.

Ilomantsin Karhufestivaalin tulevaisuutta koskeva kysely osoittaa, että festivaalia pidetään todella tärkeänä tapahtumana Ilomantsille. Kyselyyn vastanneet haluavat myös entistä laajemman joukon osallistuvan festivaalin toteuttamiseen ja rahoittamiseen.

Paikallisen Vaara-Karjalan kulttuuriyhdistyksen tekemään avoimeen verkkokyselyyn vastasi kaikkiaan lähes 190 henkilöä.

Vastaajista Karhufestivaalia piti erittäin tärkeänä 70 prosenttia ja melko tärkeänä 22 prosenttia. Vain yksi vastaaja oli sitä mieltä, ettei festivaali ole Ilomantsille ollenkaan tärkeä.

Pallo paikallisille

Karhufestivaalin johtaja Timo Reko sanoo kyselyn vastauksien olevan vahva merkki siitä, että festivaalille toivotaan jatkoa. Tätä nykyä festivaalijärjestelyistä vastaava valtakunnallinen Maaseudun Sivistysliitto on ilmoittanut jättävänsä tapahtuman tulevan elokuun kymmenvuotistapahtuman jälkeen.

”Nyt pallo on siis heitetty paikallisille tahoille”, Reko toteaa.

Karhufestivaalin tulevaisuus -kyselyn vastauksista käy ilmi, että festivaalin toteutukseen halutaan laaja joukko mukaan. Lähes 90 prosentin kannatuksen kerää Ilomantsin kunta, ja sitä seuraavat matkailuyhdistys, yrittäjäyhteisö, Vaara-Karjalan kulttuuriyhdistys, Villiruoka sekä matkailuosuuskunta. Samoin laajasti toivotaan mukaan muun muassa kyläyhdistyksiä.

Rekon mukaan Ilomantsin kunta on ilmoittanut tukevansa festivaalia jatkossakin. Lisäksi kokoon on saatava yksityistä tukea – henkisen ohella myös rahallista.

”Tähtäämme siihen, että saamme paikalliset toimijat sitoutettua mukaan nyt ensi alkuun kolmeksi vuodeksi 2024–26, jotta festivaalin tulevaisuus pysyy turvattuna vähän pidemmällä tähtäimellä kuin vuodeksi kerrallaan. Vuonna 2025 on tulossa myös Ilomantsin 150-vuotisjuhla, joten sekin kannattaa ottaa huomioon”, Reko korostaa.

Yrityksille tuloa, kunnalle mainetta

Karhufestivaalin järjestelyt vaativat minimissään muutaman kymmenen tuhatta euroa.

”Eri puolilta Suomea tuleville moottorisahaveistäjille on muun muassa korvattava majoitus ja tarjottava ruokaa. Tämä on käytäntönä muissakin veistotapahtumissa, emmekä mekään voi siitä poiketa, koska muuten olemme kohta ilman veistäjiä”, Reko selvittää.

Toisaalta kolmipäiväinen Karhufestivaali myös tuo rahaa eli monille paikallisille yrityksille on festivaalipäivistä selkeää taloudellista hyötyä. Verkkokyselyn mukaan yritysten tuotto voi olla tuhannesta eurosta jopa yli 5000 euroon.

”Tämän ohella Karhufestivaali luo paikkakunnalle yleistä säpinää ja hyvää mainetta ja imagoa. Eli se hyödyttää kokonaisuutta, vaikkei se suoraan koskettaisi jonkin tahon omaa toimintaa”, Reko korostaa.

Entistä monipuolisempaa

Karhufestivaalin toteutuksessa vuosia mukana ollut Vaara-Karjalan kulttuuriyhdistys halusi avoimella verkkokyselyllä selvittää paikallisten halua ja intoa turvata festivaalin tulevaisuus. Yksin ei kulttuuriyhdistys pysty festivaalia järjestämään.

Vaara-Karjalan kulttuuriyhdistyksen puheenjohtaja Taisto Volotinen kertoo, että jatkossa tavoitteena on saada festivaalille eri toimijoista koostuva järjestelyryhmä. Hän kehottaa festivaalin tulevaisuudesta kiinnostuneiden olemaan yhteydessä kulttuuriyhdistykseen.

”Karhufestivaalin jälkeen alkusyksystä järjestämme jälleen yhteisen ideointikokouksen kulttuuriväelle ja muille toimijoille. Sitoutuneisuus on hyvä kartoittaa ja osoittaa jo hyvissä ajoin, että uskallamme lähteä festivaalia lupaamaan myös jatkossa. Me tarvitsemme monia tekijöitä mukaan”, Volotinen painottaa.

Moottorisahaveiston kylkeen toivotaan entistä runsaampaa oheisohjelmaa ja tämän myötä festivaalille mahdollinen lisäpäivä myös sunnuntaille.

”Tavoitteenamme on pitää Karhufestivaali hengissä ja saada siitä näyttävä ja mahdollisimman monipuolinen tapahtuma, joka virkistää paikallista väkeä sekä houkuttelee ihmisiä Ilomantsiin ja samalla reissulla muuallekin maakuntaan”, Volotinen toteaa.

Tulossa yli 30 veistäjää ja Raittikarhut-tempaus

Tänä vuonna Karhufestivaali pidetään torstaista lauantaihin 10.–12. elokuuta ja kahden veistokisan teemana on Voimakarhu.

Mukaan on ilmoittautunut yli 30 moottorisahaveistäjää eri puolilta Suomea ja yksi Tanskasta.

Tätä ennen järjestetään vielä kevään toinen Raittikarhut-tempaus maanantaina 5. kesäkuuta. Tähän toivotaan avuksi talkoolaisia autoineen ja peräkärryineen kuljettamaan karhuveistoksia talvipesistä Ilomantsin taajamaan.

Lisätietoja: 
Timo Reko, Karhufestivaali, Karhufestivaalin tulevaisuus ja Karhumetsä -hankkeet, 0503226798, timo.reko@msl.fi
Taisto Volotinen, puheenjohtaja, MSL:n Vaara-Karjalan kulttuuriyhdistys, 0505287715, volotinen.taisto1@gmail.com 

Lue myös:

Ilomantsin Karhufestivaali etsii uusia kehittäjiä

Karhufestivaalin 2023 karhunveistokisaan lähes ennätysmäärä osallistujia

Kiikkakarhu keikkuu nyt Parppeinvaaran Runokylässä