Ari Vähäkankaan teos ”Vieläkö on sylissä tilaa?” kiri voittoon tiukassa karhunveiston mestaruuskisassa Ilomantsissa – pikakilpailun yleisöäänestyksen voitti Timo Nevalainen

Karhufestivaali, Veistokilpailu, Uutinen

Yhdeksännen Karhufestivaalin teema Karhun syli kutsui veistäjiä toteuttamaan teoksia, jotka käyvät levähdyspaikoiksi, kuten istuimiksi tai penkeiksi. Kilpailun osallistujat olivat lukeneet läksynsä hyvin, lähes kaikki veistokset istuivat hienosti kilpailun teemaan. Monenlaisilla menetelmillä ja työkaluilla syntyi komeita, istuimiksi soveltuvia veistoksia. Kilpailun tärkein työkalu oli edelleenkin moottorisaha, mutta säännöt antoivat luvan muidenkin välineiden käyttöön.

Karhunveiston mestaruuskisan voittaja Ari Vähäkangas ja teos ”Vieläkö on sylissä tilaa?” (kuva: Heli Kallio-Kauppinen)

Ylivieskalaisen Ari Vähäkankaan teos ”Vieläkö on sylissä tilaa?” voitti vuoden 2022 Karhufestivaalin karhunveiston mestaruuskisan. Tuomaristo kuvaili Vähäkankaan veistosta harmoniseksi teokseksi, joka kertoo ihanan tarinan ja vangitsee koskettavan hetken. Teoksen teknistä totetusta kehuttiin onnistuneeksi. Tukeva ja miellyttävä penkki ottaa istujansa eleettömästi mukaan keskelle tarinaa.

Karhunveiston mestaruuskisan toisen palkinnon saaja Tapio Vääräsmäki ja teos ”Kiikkaskarhu” (kuva: Heli Kallio-Kauppinen)

Toiseksi tuli Tapio Vääräsmäki Viitasaarelta teoksellaan ”Kiikkaskarhu”. Tuomaristo ylisti veistosta ällistyttäväksi taidonnäytteeksi, joka tempaisee mukaan sadun maailmaan. Tuomaristo ei koskaan ennen ole nähnyt vastaavalla tekniikalla toteutettua teosta. Keinutuolin jalakset on taivutettu veistopaikalla kaarevaan muotoonsa.

Mestaruuskisan kolmannen palkinnon saaja Veikko Laakso ja teos ”Anna pusu!” (kuva: Eija Irene Hiltunen)

Kolmas palkinto myönnettiin liminkalaiselle Veikko Laaksolle teoksesta ”Anna pusu!” Tuomariston mielestä Veikon teos on kilpailun kenties taiteellisin veistos, aistillisuuttakaan unohtamatta. Tekijä on onnistunut vangitsemaan liikkeen ja rytmin. Veistoksessa on monenlaisia erilaisia pintoja ja taltan käyttö on saanut karhun elämään.

Tuomariston myöntämät neljä tunnustuspalkintoa saivat:

  • Raimo Hautaluoma, Kurikka, teos ”Kuule metsän viljaa”
  • Pekka Niskanen, Haapajärvi, teos ”Karhujen penkki”
  • Taisto Pehkonen, Lieksa, teos ”Tauon paikka”
  • Markku Tuominen, Nurmijärvi, teos ”Relaks”

Lauantaina järjestetyn karhunveiston pikakilpailu ratkaistiin yleisöäänestyksellä ja eniten ääniä sai Timo Nevalainen teoksella ”Tuutko syliin?”

Pikakisan yleisöäänestyksen voittaja Timo Nevalainen ja teos ”Tuutko syliin?” (kuva Eija Irene Hiltunen)

OP Vaara-Karjala jakoi pikakisassa oman nimikkopalkintonsa ja sen sai Tapio Vääräsmäki ja teos ”Halinalle”.

Tuomaristo kiittelee kilpailijoiden kekseliäisyyttä ja taitoa

Mestaruuskilpailun tuomaristoon kuuluivat puheenjohtajana moottorisahataiteilija Juha Käkelä, Ilomantsin kunnan edustajana lukiolainen Millanoora Räty, muotoilija ja ITE-taiteen asiantuntija Paula Susitaival Maaseudun Sivistysliitosta sekä ITE-kesäkaupungin Parkanon kuraattori Arto Tuominen.

Mestaruuskilpailun arvioinnin kriteereissä korostettiin muun muassa Karhun syli -teeman ilmentymistä teoksessa, taiteellisuutta, teknistä toteutusta, puun ominaisuuksien ymmärtämistä sekä perinteistä poikkeavien ratkaisujen ja aiheiden ilmeikästä käyttöä.

Kilpailun taso oli korkea, ja lopputuloksena on saatu erittäin hienoja teoksia. Kokeneiden ja tuttujen veistäjien rinnalle on rohkeasti lähtenyt mukaan myös ensikertalaisia.

Vaikka kilpailun teoksilla oli tällä kertaa käytännöllinen tarkoitus, tuomaristo ei kokenut sen rajoittaneen veistäjien taiteellisia tulkintoja. Penkkejä on toki nähty ennenkin, mutta nyt saimme runsain mitoin omintakeisia ja persoonallisia toteutuksia. Teema on inspiroinut veistäjiä myös mielenkiintoisiin tarinallisiin ja toiminnallisiin veistoksiin. Voi veikata, että penkkitilauksia tulee tämän jälkeen veistäjille entistä enemmän.

Tuomaristolla oli hiukkasen odotusta, että sylin käsite olisi tuonut eroottisiakin tulkintoja. Saikohan kenties ajatus julkisen tilan kalusteesta veistäjät ajattelemaan nyt sovinnaisesti?

Sielujen silmin voi jo nähdä, että veistokset asettautuvat hienosti ilomantsilaiseen katukuvaan, katosten alle tai aulatiloihin. Veistosten sijoittamisessa tullaan tarvitsemaan kunnan edustajien ammattitaitoa, jotta löydetään kullekin veistokselle luonteva ja turvallinen sijoituspaikka.

Suurkiitos kaikille 24 veistäjälle osallistumisesta tämän vuoden karhufestivaalin mestaruuskilpailuun! Veistäjien innostuneisuuden ja taitojen ansiosta Tuhannen karhun maa Ilomantissa on jälleen karttunut omintakeisilla karhuveistoksilla paikallisten asukkaiden ja rajaseudun lumoa hakevien matkailijoiden iloksi.