Taisto Pehkonen

Lieksalainen Taisto Pehkonen muistaa edelleen elävästi, kun hänen katseensa kohtasi pohjoiskarjalaisen taiteilijan Eva Ryynäsen katseen tämän työnäytöksessä joskus 1990-luvun loppupuolella. Siinä tulevan veistäjän katse kohtasi puunveiston ammattilaisen katseen.

”Ryynänen teki työllään todella suuren ja innostavan vaikutuksen.”

Eva Ryynänen on nyt edesmennyt, ja hänen taidettaan voi nähdä monen julkisen tilan ohella kotimuseossa ja ateljeessa Lieksan Vuonislahdessa. Vuosikymmenten takaisen kohtaamisen jälkeen Taisto Pehkonen itsekin on ehtinyt tehdä tuhansia teoksia. Töitä on kerääntynyt vanhan navetan yhteydessä olevaan isoon puuliiteriin.

”Puutahan siellä ei ole yhtään, liiteri on pelkkiä veistoksia täynnä.”

Hän tykkää materiaaleista esimerkiksi pahkoista, koska ne ovat lujia eivätkä kovin helposti hajoa. Eläinteosten ohella hän suosii abstrakteja aiheita.

”Mutkia on mukava tehdä.”

Yksi Pehkosen itse kehittämä toteutus on ollut kaareva, pitkittäinen puuteos äitinsä arkun päälle. Siihen hautajaisten saattoväki sai asettaa kukin oman ruusunsa nätisti kiinni.

”Vain tekemällä oppii uutta veistämisestä. Palkinnoista kaikkein parhain on onnistumisen tunne.”

Moottorisahalla veistämiseen Pehkonen innostui myös käytyään hirsirakentamisen kurssin. Tuokin ajoittui 1990-luvun loppupuolelle.

”Kurssilla moottorisaha tuli enemmän tutuksi, ja piti kokeilla muutakin kuin itse rakentamista. Ensimmäinen puuteokseni, Karhunpää, on yhä tallessa kotini seinällä.”

Kun Taisto Pehkonen veistää moottorisahalla, nappikuulokkeista tulee musiikkia – aina. Soittolistaa ei ole, vaan päällä on jokin radiokanavista.

”Musiikista tulee sahaamiseen oikea meininki. Esimerkiksi Roxette on hyvä tai ZZ Top. Menevämpää siis pitää olla, ei mitään lurittelua, sellainen ei sytytä yhtään.”

Pehkosen mukaan karhun veistämisessä mukavinta on teoksen pähkäileminen mielessä ja sen jälkeen onnistuneen tuloksen näkeminen.

”Hankalinta on idean saaminen. Joskus voi olla niin monta vaihtoehtoa, että ei pysty valitsemaan, mikä niistä olisi paras.”

Pehkonen osallistui vuosina 2012–2014 kansainväliseen Puusta pitkään -yhteistoimintahankkeeseen, joka nosti esille kansanomaisen puuosaamisen uudistuvia perinteitä. Suomen lisäksi maina olivat Viro, Liettua, Puola ja Italia. Juuri tuosta hankkeesta sai alkunsa Ilomantsin Karhufestivaali vuonna 2014.

Taisto Pehkonen

Syntynyt 1956.
Asuu Lieksassa, Pohjois-Karjalassa.
Tekee moottorisahalla veistoksia puusta, myös myy töitään.
Tehnyt työtä mm. autotehtaassa Ruotsissa sekä kaupungin puistotyötekijänä ja kiinteistöhuollossa.
Osallistunut Karhufestivaalin veistokilpailuihin kaikkina vuosina 2014–2022, joista vuonna 2020 avustajan roolissa. Sai vuonna 2022 mestaruuskilpailun tunnustuspalkinnon teoksella Tauon paikka.
Facebook: Taisto Pehkonen