Raimo Hautaluoma

Jalasjärvellä asuvalle Raimo Hautaluomalle veistokisareissu Ilomantsiin on kesän odotetuin loma. Hänet paikalle houkuttaa rento ilmapiiri, veistokavereiden tapaaminen ja mukavat paikalliset ihmiset.

”Ilomantsissa on myös hieno luonto. Karhukanta on niin kova, että täällähän voi nähdä oikeankin karhun!”

Nuorempana Hautaluoma harrasti piirtämistä ja veisti puutöitä ja pahkatöitä. Veistäminen jäi kuitenkin taka-alalle vuosiksi, kunnes innostus syttyi jälleen vuoden 2010 tienoilla.

”Harrastus tuli uudelleen mukaan kuvioihin, kun tuttava tarjosi yli jääneitä puita veistämiseen.”

Nyt veistäminen on olennainen osa elämää. Kun päätyö maatalouslomittajana antaa myöten, moottorisaha soi vapaa-aikana päivittäin seitsemän kahdeksankin tuntia.

”Vaikka veistäminen on fyysistä hommaa kuten lomitustyökin, se palauttaa, rentouttaa ja rauhoittaa. Siinä vapautuu ja saa hyvän fiiliksen. Tosin joskus voi kulua viikkokin, ettei kerkeä veistämään. Väkisin ei sahaamaan kannata mennäkään, sillä siihen täytyy olla oikea tatsi.”

Moottorisaha on Hautaluoman tärkein väline. Jonkin verran hän käyttää myös hiomatyökaluja ja jyrsimiä.

”Kahdeksan moottorisahaa on käytössä, ja kolme niistä käy koko ajan. Hyvin ne kestävät, toki veistolaikkoja ja ketjuja kuluu todella paljon.”

Hautaluoman suosikkiaiheita veistossa ovat eläimet, kuten karhut ja kotkat. Hän on pienestä pitäen kulkenut metsässä ja oppinut huomioimaan ympärillä olevaa luontoa.

”Tähän kotipihaankin tulee melkein kaikkia metsän eläimiä, eli niitä voi ihan lasista kattella. Eläimissä kiehtovat niiden viisaus ja liikkeet. Veistämisessä onkin haastavinta saada töistä mahdollisimman eläväisen näköisiä ja saada eläimen ilmeet ja liikkeet taltioitua oikein.”

Hautaluoman mielestä hyvältä moottorisahaveistäjältä vaaditaan hahmotuskykyä. Myös piirtämistaustasta on hyötyä. Usein tulos yllättää katsojat myönteisesti.

”Moni sanoo, ettei ikänä olisi uskonut, että puusta voi saada näin uskomattomia veistoksia aikaiseksi – ainakaan moottorisahalla.”

Hautaluoma on perustanut veistoa varten myös oman toiminimen, Ilves veiston. Tilaustöitä syntyy laidasta laitaan, kuten karhuja ja lemmikkieläimiä.

Raimo Hautaluoma 

Syntynyt 1966.
Asuu Jalasjärvellä, Kurikassa, Etelä-Pohjanmaalla.
Ammatiltaan maatalouslomittaja.
Tekee puusta veistoksia moottorisahalla.
Osallistunut aiemmin Karhufestivaalin veistokilpailuihin vuosina 2016–2022. Vuonna 2021 tuli neljänneksi mestaruuskisassa veistoksella Rajan takaa. Vuoden 2020 karhunveiston mestaruuskisassa voitti yleisöäänestyksen sekä sai kunniamaininnan perinteisen tyylin taidokkaasta toteutuksesta teoksella Palaveri erämaassa. V. 2022 Raimo sai mestaruuskilpailun tunnustuspalkinnon teoksellaan Kuule Metsän viljaa.
Facebook: Ilves veisto