Pekka Niskanen

Veistotaidot kulkevat Haapajärvellä asuvan Pekka Niskasen suvussa. 

”Kun olin kymmenvuotias, ukki teki veistoksia ja talttahommia pihalla. Vanhan kansan tapaan hän teki myös kylän sukset. Ja kun olin vähän yli 20, isäni teki moottorisahaveistoksia.” 

Toinen syy Niskasen innostukseen on kaivoshommista tuttu työkaveri Timo Nevalainen, joka hänkin harrastaa puunveistoa ja osallistuu Karhufestivaaleille. 

”Olemme olleet samoilla työmailla vuodesta 1997 asti, ja veistosta on usein ollut puhetta. Siitä tuli mieleen, onnistuisikohan se itselläkin, ja tein ensin itse yhden veistoksen ja sitten Timpan kanssa toisen, ja sen jälkeen jatkoin yksin.” 

Ilomantsin Karhufestivaalit ovat Niskasen mielestä mukava tapahtuma juuri porukan ansiosta. 

”Kun kuitenkin muun vuoden sahailee yksin, on mukavaa olla mukana sellaisessa, missä on muitakin. Vaikka kilpailusta onkin kysymys, ryhmähenki on hyvä. Joku pärjää kisassa ja joku toinen ei, ja sillä siisti.” 

Niskanen on nyt vuodesta 2015 saakka tehnyt ennen kaikkea eläimiä, kuten karhuja ja koiria. 

”Niitä kysytään eniten. Karhun suosio perustuu varmaan siihen, että metsässä sellaista ei haluaisi nähdä, mutta puisena pihalla se on hieno koriste.” 

Niskasen mielestä jokaisella on oma veistotapansa ja tyylinsä.  

”Jotkut tekevät esimerkiksi karhuista satumaisia hahmoja, mutta minulta tuo ei tunnu onnistuvan, vaan tyylini on luonnonmukainen. Yritän tehdä teoksesta sellaisen, millainen eläin oikeastikin on.” 

Aidon näköiseksi saaminen onkin Niskasen mielestä veistossa haastavinta. Periaatteena hänellä on joka tapauksessa tehdä sitä mitä osaa, ja hommassa myös kehittyy. 

”Nopeus on parantunut ja nykyään on jo helpompi tehdä hahmoja erilaisiin asentoihin mitä alkuaikoina.” 

Ihmishahmot ovat eläimiä vaikeampia toteuttaa, juuri näköisyyden takia. 

”Viime kesänä tein tilaustyön, jossa oli körttimummoja ja -ukkoja. Kun en tiennyt, minkälaisia puvut ovat tai vaikka millaisia nappeja asuissa on, niin sitä piti erikseen kuvistakin tutkia ennen veistämistä.” 

Niskanen korostaa veistämisessä rauhallisuutta. 

”Hyvä veistäjä on maltillinen eikä hätäile.” 

Pekka Niskanen  

Syntynyt 1977.
Asuu Haapajärvellä, Pohjois-Pohjanmaalla.
Ammatiltaan kaivosmies.
Tekee moottorisahaveistoksia harrastuksena, myös myy töitään.
Osallistunut aiemmin Karhufestivaalin veistokilpailuihin vuosina 2017–2022.
Sai v. 2022 karhunveiston mestaruuskisassa tunnustuspalkinnon teoksella Karhujen penkki ja saavutti pikakilpailussa 3. sijan teoksella Istutaan yhdessä.