Jari Kuokkanen

Iisalmelaisen Jari Kuokkasen veistoaiheisiin kuuluvat muun muassa perinteiset metsäneläimet, kuten linnut ja karhut. Myös henkilöhahmojen veistäminen on hänestä innoittavaa.

”Vuonna 2016 tein ensimmäisen muotokuvan, se esitti Lenny Kilmisteriä. Vuosi tuon jälkeen valmistui Juice Leskistä kuvaava veistos.”

Kuokkanen harrasti nuorena piirtämistä, ja moottorisahaakin hän oppi käyttämään varhain metsätöissä. Moottorisahaveistämisen hän aloitti vuonna 1994.

”Ensimmäiset veistotyöt, karhu ja metso, ovat edelleen tallessa kotona. Toki ajanpatina on niihin jo iskenyt.”

Aktiivisesti Kuokkanen on veistänyt vuodesta 2012 alkaen. Mieluisin työskentelyväline on juuri moottorisaha. Hänen töilleen tyypillistä on värien käyttö ja yksityiskohtien tekeminen maaleilla.

”Käytän myös hiomaviilaa ja suorahiomakonetta. Eläimen turkkia tehdessä käytössä on rälläkän tikkaterä, sillä sen avulla saa tarkempaa jälkeä.”

Kuokkasen mielestä haasteellisinta veistämisessä on sopivan puun löytäminen.

”Hyvän veistäjän ominaisuuksiin kuuluu kyky nähdä asiat kolmiulotteisesti. Myös mittasuhteiden hahmottaminen on tärkeää.”

Päivätyönään Kuokkanen tekee kirvesmiehen töitä, ja veistämään hän ehtii lähinnä viikonloppusin. ”Materiaalia ja ideoita olisi vaikka kuinka paljon, mutta ongelmana on ajanpuute.”

Parhaillaankin materiaalia on odottamassa sopivaa hetkeä.

”Iisalmeen rakennetaan uutta uimahallia, ja tontilta korjattiin pois isot puut, jotka ovat varmasti toistasataa vuotta vanhoja. Ne ovat nähneet yhtä ja toista, moni nuori on käynyt siellä puihin nojailemassa. Hankin tuolta viisi isoa tyvipölkkyä, joista olisi mielenkiintoista tehdä jotain kulttuurihistoriasta kertovaa. ”

Kuokkanen tekee veistoksia myös lahjaksi ja tilaustöinä. Silloin hän ottaa huomioon työn vastaanottajan persoonan, elämän historian ja mielenkiinnon kohteet.

”Myös joitakin omistajilleen rakkaita lemmikkejä olen valokuvan perusteella ikuistanut veistoksiksi.”

Kuokkanen sanoo, että veistäminen vie mukanaan.

”Uppoudun työn tekemiseen niin syvästi, etten huomaa ajan kulumista.”

Syntynyt 1968.
Asuu Iisalmessa, Pohjois-Savossa.
Ammatiltaan kirvesmies.
Harrastaa moottorisahaveistoa, myös myy töitään.
Osallistunut aiemmin Karhufestivaalin veistokilpailuihin vuonna 2019, 2021 ja 2022. Vuonna 2019 sai Vaara-Karjalan Osuuspankin nimikkopalkinnon teoksella Keihäänheittäjä ja vuonna 2021 voitti Karhunveiston mestaruuskilpailun yleisöäänestyksen veistoksellaan Aina saa olla huolissaan.
Facebook: ­Jari Kuokkanen
Instagram: @artkuokkanen

Jari Kuokkanen