Ulla Haglund: Kauneutta moottorisahalla

Ulla Haglund.

Ulla Haglund kertoo olleensa aivan myyty, kun näki moottorisahaveistoa ensimmäisen kerran. Se tapahtui ähtäriläisellä parkkipaikalla vuonna 2015.

”Olin viikonloppureissulla ystävän kanssa kiertämässä Ähtäriä ja tarkoitus oli mennä katsomaan eläimiä eläinpuistoon. Parkkipaikalla oli moottorisahakisa ja jäin sitä ihmettelemään. Ällistyin, miten kuitenkin aika kömpelöllä välineellä veistäjät pystyivät tekemään niin kauniita ja siroja töitä.”

”Kävin tuolla reissulla katsomassa toki eläimiäkin, mutta kyllä enin aika tuli vietettyä parkkipaikalla veistokisaa seuraten.”

Moottorisahaan käsiksi

Puu oli toki tuttu juttu Ulla Haglundille jo entuudestaan, sillä hän on ammatiltaan puuseppäartesaani, ja hän on toiminut myös alan opettajana.

”Vuosina 2007–2010 kävin itse Pohjoismaista taidekoulua Kokkolassa, mistä oli paljon hyötyä.”

Haglund oli veistänyt puuta veistoraudoilla, ja tuttuja olivat muutkin puun työstöön käytettävät työkalut, kuten vannesahat ja taltat. Moottorisahaan hän kuitenkin tarttui ensimmäisen kerran kotiuduttuaan Ähtärin-reissulta.

”Tiesin, että meillä on tavallinen moottorisaha, mutta en ollut sitä aiemmin käyttänyt. Päätin, että nyt haluan kokeilla ja veistää karhun.”

Ja karhu siitä syntyi.

”Minulla oli sopiva pieni tukki, jota aloin sahata. Kauan siinä meni, mutta yllättävän hyvä karhusta tuli.”

Ulla Haglund: Pala taivasta

Unen symboleja

Ulla Haglund tekee paljon tilaustyötä, mutta eniten hän nauttii kun saa päästää luovuutensa valloilleen. Ihmeiden ILO!TALOon hän on työstänyt naishahmon, joka hyödyntää taloa ihmiskehon symbolina.

”Olen tutkinut paljon unien symboleja, ja unitulkinnoissahan talo tarkoittaa omaa kroppaa.”

Unet ruokkivat usein Ulla Haglundin taidetta. Esimerkkinä tästä on Kustaa II Adolfin patsas, joka valmistui Kokkolaan vuoden 2020 syksyllä. Kustaa perusti Kokkolan kaupungin 400 vuotta sitten. Reippaasti yli kolmimetrisen patsaan tekemisen Haglund luonnehtii olleen tähänastisista vaativin projekti.

”Ennen patsaan veistämistä lainasin kirjoja ja etsin netistäkin kuvia, millaisen patsaan tekisin. Unessa sitten tuli, että kuninkaalla täytyy olla hattu ja siinä sulkakoristeita. Se oli jännää, koska en ollut siihen mennessä nähnyt kuvia, jossa hänellä olisi ollut sellaista hattua.”

Myöhemmin tuli toinen yllätys.

”Jälkeenpäin näin netistä kuvan, että Göteborgissa olevalla patsaalla oli samanlainen hattu mitä unessani!”

Mitä tukista paljastuu?

Ulla Haglundille Ilomantsi on tuttu paikka, sillä hän on osallistunut Karhufestivaalilla moottorisahakilpailuihin kaikkiaan viisi kertaa ja ollut kerran tuomarina.

Tulevaisuudessa hän aikoo keskittyä entistä enemmän taiteen tekemiseen, ja nimenomaan moottorisahaveistoon. Taloudelliset realiteetit luonnollisesti ratkaisevat, mutta hän tekisi mielellään entistä enemmän taidetta omien ideoidensa pohjalta. Ideoita onkin pöytälaatikko täynnä, ja ne parhaat työt ovat Haglundin mukaan vielä tekemättä.

”Haluan antaa moottorisahaveistolle entistä enemmän. On aina yhtä hienoa nähdä, mitä tukin sisällä piileskelee ja mitä sieltä paljastuu.”

Tietolaatikko

Ulla Haglund

Tekee moottorisahataidetta puusta
Ammatiltaan puuseppäartesaani
Syntynyt 1963
Asuu Kruunupyyssä, Alavetelissä
Facebook: Ulla Chainsaw Art